Πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, κατέληξαν ότι η μουσική είναι θεραπευτική για καταστάσεις ψυχικού στρες.
Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στη μουσική όταν αισθάνονται πεσμένη τη διάθεσή τους, λυπημένοι ή θλιμμένοι, επειδή αυτή τους καταπραΰνει και τους κάνει να αισθάνονται άνετα και χαλαρά.
Υπάρχουν και αυτοί που συνηθίζουν να ακούν λυπητερή μουσική όταν είναι θλιμμένοι.
Μπορεί όμως η λυπητερή μουσική να κάνει κάποιον να ξεπεράσει τη θλίψη του; Νέα έρευνα αναφέρει ότι η απάντηση είναι ναι, αλλά με επιφύλαξη.
Σύμφωνα με έρευνες, η ακρόαση λυπητερής μουσικής συνδέεται με τρια είδη εμπειριών: ευχαρίστηση, παρηγοριά και πόνο.
Η ακρόαση λυπητερής μουσικής οδήγησε σε αισθήματα ευχαρίστησης σχετικών με την απόλαυση της μουσικής σε ορισμένους ή αισθήματα παρηγοριάς όταν η λυπητερή μουσική προκαλούσε αναμνήσεις, έδειξε η έρευνα.
Ωστόσο, σημαντικό μέρος των ανθρώπων επίσης ανέφερε οδυνηρές εμπειρίες σε σχέση με την ακρόαση λυπητερής μουσικής, σχετικές με προσωπική απώλεια, όπως θάνατο αγαπημένου, διαζύγιο, χωρισμό ή άλλη αρνητική εμπειρία.
Ο ερευνητής Tuomas Eerola, καθηγητής στο Durham University της Βρετανίας, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες στον τομέα τόνισαν τη χαρά που αισθάνονται οι άνθρωποι όταν ασχολούνται με λυπητερή μουσική.
Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μισούν τη λυπητερή μουσική και αποφεύγουν να την ακούν. Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν την ποικιλία των εμπειριών που έχουν οι άνθρωποι με τη λυπητερή μουσική και να βρουν αιτίες για την ακρόαση ή την αποφυγή αυτού του είδους μουσικής.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLOS ONE.
Πηγές:
PLOS ONE.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού