Οι σχετικά νέες γυναίκες που είναι παχύσαρκες και έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης των στεφανιαίων που είναι άσχετος με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη εντοπισμού, συμβουλευτικής και αντιμετώπισης των γυναικών αυτών για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων, καταλήγει στην έρευνά του ο Dr.Rupal Shroff από το Πανεπιστήμιο της Αιόβα. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Clinical Endocrinology and Μetabolism’.

To σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή που συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες στη δεκαετία των 20 ή των 30 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άστατο κύκλο ή απουσία εμμήνου ρύσεως, αυξημένη τριχοφυΐα και υπογονιμότητα.

Ωστόσο, η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί μετά από ιατρική αντιμετώπιση ή επέμβαση.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη 24 παχύσαρκες γυναίκες, μεταξύ 21 και 50 ετών, με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και 24 γυναίκες ίδιας ηλικίας και βάρους που δεν εμφάνιζαν το σύνδρομο.

Η ομάδα εντόπισε ασβέστιο στις στεφανιαίες αρτηρίες, ένδειξη αρτηριοσκλήρυνσης αρχικού σταδίου σε 8 από τις 24 γυναίκες με το σύνδρομο και σε 2 από τις 24 γυναίκες της ομάδας ελέγχου. Αυτό μεταφράζεται σε πενταπλάσιο κίνδυνο για τις γυναίκες που εμφανίζουν το σύνδρομο.

Η ομάδα παρατήρησε ότι η πλειοψηφία των γυναικών με ασβέστιο στις στεφανιαίες δεν είχε τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών φάνηκε να σχετίζεται με το ασβέστιο στις στεφανιαίες αρτηρίες, υποδεικνύουν.

Πηγές:
‘Clinical Endocrinology and Μetabolism’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού