Λίγο αλκοόλ, σε συνδυασμό με υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί πιθανόν να αποτελεί την καλύτερη ‘συνταγή’ για τη μακροζωία.

Έρευνα στο ‘European Heart Journal’ υποδεικνύει ότι ο συνδυασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ερευνητική ομάδα από τη Δανία ανακάλυψε ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν ενεργητικό τρόπο ζωής ήταν λιγότερο ευάλωτοι στις καρδιοπάθειες, ενώ ο κίνδυνος ήταν περαιτέρω μειωμένος αν κατανάλωναν περιορισμένη ποσότητα αλκοόλ.

Ωστόσο, Βρετανοί ειδικοί προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να πίνουν, καθώς το πολύ αλκοόλ μπορεί να καταστεί βλαβερό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 12.000 άντρες και γυναίκες για 20 περίπου χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 1.242 από αυτούς πέθαναν από ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Παρατήρησαν ότι άνθρωποι που δεν έπιναν ή που δεν ασκούνταν είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια-49% υψηλότερο σε σύγκριση με ανθρώπους που είτε έπιναν είτε ασκούνταν είτε έκαναν και τα δυο.

Όταν συνέκριναν ανθρώπους που ασκούνταν στο ίδιο επίπεδο, παρατήρησαν ότι αυτοί που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ –μια έως 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα-είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σχέση με τους μη πότες.

Το εύρημα ίσχυε για ανθρώπους που ήταν τελείως αδρανείς μέχρι αυτούς που ασκούνταν τακτικά και εντατικά, με το συνολικό κίνδυνο να μειώνεται καθώς το επίπεδο της άσκησης αυξανόταν.

Άνθρωποι που δεν έπιναν και ασκούνταν είχαν μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια κατά 31% έως 33% σε σχέση με αδρανείς ανθρώπους που δεν έπιναν.

Αλλά ο μειωμένος κίνδυνος επισκιάστηκε από ενεργητικούς ανθρώπους που έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό την εβδομάδα-ο κίνδυνός τους ήταν χαμηλότερος κατά 50% σε σχέση με αυτόν των αδρανών ανθρώπων που δεν έπιναν.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ανεβάζοντας τα επίπεδα της ‘καλής’ χοληστερόλης και πιθανόν ‘λεπταίνοντας’ το αίμα.

Παρόμοια εικόνα φάνηκε όταν οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε θανάτους από όλες τις αιτίες. Η άσκηση φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο, ενώ οι άνθρωποι που έπιναν μέτρια ποσότητα αλκοόλ είχαν καλύτερη εικόνα σε σχέση με όσους απείχαν, σε όλο το φάσμα των επιπέδων άσκησης.

Ο ερευνητής Morton Gronbaek, του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι το να ασκείται κάποιος και να πίνει μέτριες ποσότητες αλκοόλ είναι σημαντικό για τη μείωση του κινδύνου για μοιραίο ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο και θάνατο από όλες τις αιτίες.

Η Ellen Mason του British Heart Foundation δήλωσε ότι ο συνδυασμός άσκησης και μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ φαίνεται να είναι αυτός που κερδίζει όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου μοιραίας καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση ποτού αρχίζει να εξουδετερώνει τα οφέλη και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Η άσκηση έχει δείξει μεγαλύτερα οφέλη στην καρδιά και στη συνολική εικόνα της υγείας, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, σε σύγκριση με την κατανάλωση αλκοόλ, συνεχίζει η Mason, η οποία καταλήγει ότι το αλκοόλ φέρνει κατάθλιψη, ενώ η άσκηση απελευθερώνει ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση και που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο του θανάτου.

Πηγές:
‘European Heart Journal’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράσεις από την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα