Της Σοφίας Νέτα

Πρώτη προτεραιότητα καθίσταται η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, καθώς αυξάνονται τα εμφράγματα συνεχώς στη χώρα μας!

Χιλιάδες ζωές αναμένεται να σώζει κάθε χρόνο στη χώρα μας η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό, ενώ ως δεύτερη προτεραιότητα θεωρεί την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου των κινητών μονάδων με μοτοσικλέτες-μονάδες για τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τρίτη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή, αποτελεί η ανάπτυξη δικτύου νοσοκομείων, ούτως ώστε να μπορούν οι μονάδες αυτές μέσα στον ταχύτερο δυνατόν χρόνο να διακομίζουν ασθενείς στα νοσοκομεία, τα οποία θα είναι έτοιμα για να εφαρμόσουν την αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή την προεμφραγματική στηθάγχη.

Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής με αφορμή το 2Οο Συνέδριο με θέμα ‘Εξελίξεις στην Καρδιολογία’, που πραγματοποιείται 11 και 12 Ιανουαρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Το έμφραγμα του Μυοκαρδίου είναι μάστιγα της εποχής μας. Καθημερινά χάνονται πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας από το έμφραγμα του Μυοκαρδίου, τόνισε ο Διευθυντής –Επικ. καθηγητής Καρδιολογίας Στέφανος Φούσας, της Καρδιολογικής Κλινικής του ‘ΤΖΑΝΕΙΟΥ’ νοσοκομείου.

Τόνισε ότι ‘ο ένας στους πέντε που παθαίνει έμφραγμα, δεν προλαβαίνει να φθάσει στο Νοσοκομείο, γιατί πεθαίνει. Από τους υπολοίπους, περίπου 15-20% θα πεθάνουν τις πρώτες 30 ημέρες εάν δεν αντιμετωπιστούν, ενώ περίπου 6-8% εάν λάβουν θρομβόλυση στο Νοσοκομείο θα πεθάνουν και 4-6% εάν υποβληθούν σε στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική, εφόσον διακομιστούν σε Νοσοκομείο το οποίο έχει έμπειρο ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο σημερινός τρόπος ζωής, με τους πολλούς προδιαθεσικούς παράγοντες, κάπνισμα, αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένη πίεση, παχυσαρκία, καθιστική ζωή χωρίς άσκηση, ανταγωνιστικό τρόπο ζωής, σακχαρώδη διαβήτη, είναι τα αίτια που προκαλούν το έμφραγμα του Μυοκαρδίου.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το έμφραγμα και σε ηλικίες κάτω των 35-40 ετών και επίσης παρατηρείται και σε γυναίκες, γιατί μπήκαν στο στίβο της ζωής με τους προδιαθεσικούς παράγοντες του άνδρα που προαναφέρθηκαν.

Ο κύκλος περιόδου με τα οιστρογόνα προστατεύουν από το έμφραγμα, αλλά οι πολλοί προδιαθεσικοί παράγοντες πολλές φορές ισοσκελίζουν το όφελος.

Υπάρχουν κράτη, Αμερική, Σκανδιναβικά, που έχουν μειώσει την εμφάνιση του εμφράγματος και αυτό οφείλεται στη μείωση των προδιαθεσικών παραγόντων. Στη χώρα μας βρισκόμαστε στη φάση αύξησης των προδιαθεσικών παραγόντων, αύξησης των εμφραγμάτων και των θανάτων.

Χρειάζονται πιο γενναία μέτρα από την πολιτεία όπως: απαγόρευση σε όλους τους κλειστούς χώρους του καπνίσματος και καλύτερη ενημέρωση του κοινού.
Επίσης απαιτείται καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών μετά την εμφάνιση του εμφράγματος.

Σε καλά οργανωμένα κράτη, οι ασθενείς μεταφέρονται σε καλά οργανωμένες καρδιολογικές κλινικές, όπου διενεργείται αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του Μυοκαρδίου.

Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει οργανωμένη αντιμετώπιση του εμφράγματος. Τουλάχιστον στην Αττική και σε μεγάλες πόλεις, είναι δυνατόν σε οργανωμένη βάση να υπάρχουν καρδιολογικές κλινικές με έμπειρο προσωπικό στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο (π.χ.

3-4 στην Αττική), όπου και προσφέρεται βοήθεια στους εμφραγματίες όπου θα γίνονται αγγειοπλαστικές για να μειωθεί η θνησιμότητα στο 4-6% τον πρώτο μήνα.
Με την εμφάνιση οπισθοστερνικού πόνου είναι καλό οι ασθενείς να λαμβάνουν μια ασπιρίνη και με γρήγορο τρόπο να φθάνουν στο Νοσοκομειο’, κατέληξε ο κ.

Φούσας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών