Οι γυναίκες που ακολουθούν Μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται πως προστατεύουν το παιδί τους από εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν η Λένα Χατζή, γιατρός στο τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι ερευνητές επέλεξαν 507 γυναίκες στη Μινόρκα, το 1997 και τις ρώτησαν για τις διατροφικές τους συνήθειες.
Περισσότερα από έξη χρόνια αργότερα, εξέτασαν τα παιδιά των γυναικών για την πιθανή ύπαρξη άσθματος και για ευαισθησία σε έξη αλλεργιογόνα.
Η έρευνα έδειξε ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών σε εκείνη την ηλικία είχαν μικρή επίδραση στο αν θα εμφάνιζαν αυτές τις καταστάσεις. Αυτό που έπαιζε ρόλο ήταν η διατροφή που είχαν ακολουθήσει οι μητέρες τους στην εγκυμοσύνη.
Το ένα τρίτο των εγκύων είχαν χαμηλά ποσοστά στο σκορ Μεσογειακής διατροφής, μέτρο κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ελαιόλαδου, ψαριών, προϊόντων ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών. Δυο τρίτα είχαν υψηλό σκορ.
Τα παιδιά των γυναικών της πρώτης κατηγορίας είχαν τριπλάσιες έως τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν συμπτώματα άσθματος σε σχέση με αυτά των άλλων κατηγοριών με το υψηλό σκορ και σχεδόν διπλάσιες να εμφανίζουν αλλεργίες.
Η κατανάλωση λαχανικών περισσότερες από οκτώ φορές την εβδομάδα, ψαριού περισσότερες από τρεις και οσπρίων περισσότερες από μια φάνηκε να είναι ιδιαίτερα προστατευτική. Ωστόσο, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος περισσότερες από τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Thorax’ και δείχνει προς την κατεύθυνση δυο σημαντικών ομάδων όσον αφορά τη διατροφή: των αντιοξειδοτικών και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που κυρίως βρίσκονται στο ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια.
Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό πως έχουν προστατευτική επίδραση έναντι του παιδικού άσθματος, ενώ τα λιπαρά οξέα θωρακίζουν απέναντι στη φλεγμονή, σημαντικό παράγοντα στο πολύπλοκο πρόβλημα του άσθματος, σημειώνουν οι ερευνητές.
Η Μεσογειακή δίαιτα, που επίσης σχετίζεται με τη μακροβιότητα, περιλαμβάνει επιπλέον, μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη και δεν περιλήφθηκε στην έρευνα.
Πηγές:
‘Thorax’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού