Οι ταμίες στις τράπεζες και άλλοι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων είναι ευάλωτοι στο να ‘αρπάξουν’ διάφορους τύπους ιού της γρίπης από τα μικρόβια που επιζούν στα χαρτονομίσματα, ανακοίνωσε Ελβετός ερευνητής.

Ο Yves Thomas του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, σημειώνει ότι οι ιοί της γρίπης μπορούν να επιβιώσουν πάνω στα χαρτονομίσματα από 24 ώρες έως 17 ημέρες.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, οι έρευνες που έκανε τον έχουν πείσει ότι είναι πιθανό να ‘κολλήσει’ κάποιος γρίπη από τα χαρτονομίσματα, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον γενικό πληθυσμό.

Οι ταμίες τραπεζών που έρχονται σε επαφή καθημερινά με μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον ερευνητή. Ο κίνδυνος θα μπορούσε να μειωθεί αν φορούν γάντια ή ακόμα και μάσκα όσοι εξετάζουν από κοντά τα χαρτονομίσματα.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι διάφοροι τύποι βακτηρίων και μικροβίων μπορούν να επιβιώσουν σε χαρτονομίσματα αλλά μέχρι τώρα οι ειδικοί σε ιατρικά θέματα πίστευαν ότι η γρίπη εξαπλώνεται μόνο μέσω μικρών σταγονιδίων μέσω του αέρα.

Ωστόσο, ο ερευνητής σημειώνει ότι η ομάδα του ανακάλυψε ότι μερικοί τύποι ιού της γρίπης θα μπορούσαν επίσης να επιβιώσουν και να μεταδοθούν από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως χερούλια και χαρτονομίσματα.

Όταν οι ερευνητές έβαλαν διάφορες ποσότητες του ιού σε χαρτονομίσματα σε συνθήκες εργαστηρίου, ο κοινός τύπους Η1Ν1 της influenza A, επέζησε μόνο για λίγες ώρες.

Ωστόσο, η ποικιλίά του H3N2 παρέμεινε ενεργή μέχρι 3 μέρες. Όταν αναμίχθηκε με βλέννα από τη μύτη παιδιών που ήδη υπέφεραν από γρίπη, επιβίωσε μέχρι 2,5 εβδομάδες. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, είναι ξεκάθαρο πως θεωρητικά, ο ιός θα μπορούσε να μολύνει ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα χαρτονομίσματα και ύστερα πιάνουν τη μύτη ή το στόμα τους.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μόνο κοινούς ιούς γρίπης που είναι γνωστό ότι μεταδίδονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και δεν χρησιμοποίησαν δείγμα του ιού της γρίπης των πτηνών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - "Ασπίδα" ο θηλασμός και η μη κατάχρηση απολυμαντικών
Σκιάθος: Ασθενοφόρο παρέσυρε δύο γυναίκες με τον καθρέφτη [video]
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ