Άνθρωποι που συχνά καπνίζουν μεγάλες ποσότητες μαριχουάνας μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μειωμένη οστική πυκνότητα και κατάγματα, ανέφεραν ερευνητές.

Σε έρευνα που εξέτασε την επίδραση της κάνναβης στον ΔΜΣ, ερευνητές του University of Edinburgh διαπίστωσαν ότι κάνουν μεγάλη χρήση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μελλοντικά οστεοπόρωση. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Medicine.

Ο ερευνητής Stuart Ralston δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι τα συστατικά της κάνναβης μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των κυττάρων των οστών αλλά δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους που κάνουν τακτική χρήση.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 170 ανθρώπους που κάπνιζαν τακτικά μαριχουάνα και 114 μη χρήστες, με χρήση DEXA scan, το οποίο μετρά την οστική πυκνότητα. Τακτικοί χρήστες φάνηκε να έχουν 5% χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε σχέση με τους μη χρήστες.

Όσοι έκαναν μέτρια χρήση δεν είχαν διαφορά από τους μη χρήστες. Τα κατάγματα φάνηκε επίσης να είναι πιο συνήθη σε όσους έκαναν μεγάλη χρήση.

Ως άνθρωποι που έκαναν μεγάλη χρήση χαρακτηρίστηκαν αυτοί που ανέφεραν ότι κάπνιζαν μαριχουάνα σε 5.000 περιστάσεις ή περισσότερο. Ως μέτριοι χρήστες χαρακτηρίστηκαν αυτοί που έκαναν χρήση περίπου 1.000 φορές. Ωστόσο, κατά μέσον όρο, όσοι έκαναν μεγάλή χρήση ανέφεραν ότι κάπνιζαν πάνω από 47.000 φορές.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν παρατήρησαν χαμηλότερο ΔΜΣ σε όσους έκαναν μεγάλη χρήση λόγω της σχέσης της ουσίας με την αύξηση της όρεξης.

 

Πηγές:
The American Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024