Της Σοφίας Νέτα

Τα διάφορα είδη θρομβώσεων αποτελούν εδώ και χρόνια μία σημαντική απειλή για την υγεία, ακόμη και τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως, λόγω αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου, που είναι αρκετά συχνές μορφές εκδήλωσης θρομβώσεως.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το 85% των ασθενών που υποβάλλονται σε επεμβάσεις αρθροπλαστικής γονάτου παθαίνουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, εάν δεν λάβουν την κατάλληλη αγωγή.

Θρόμβωση, γενικά, καλείται η δημιουργία πήγματος αίματος (θρόμβου) μέσα σε κάποιο αγγείο, το οποίο παρεμποδίζει ή διακόπτει εντελώς την κυκλοφορία του αίματος. Εάν αυτό συμβεί μέσα σε κάποια αρτηρία, τότε μπορεί να προκαλέσει καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν ο θρόμβος σχηματιστεί μέσα σε μία φλέβα (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση), υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς του με το αίμα είτε στην καρδιά, με αποτέλεσμα την ανακοπή, είτε στους πνεύμονες, που έχει ως αποτέλεσμα την πνευμονική εμβολή.

Συγκεκριμένα, μελέτες στον παγκόσμιο πληθυσμό έχουν δείξει ότι το 50% των ασθενών με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση κινδυνεύουν να πάθουν πνευμονική εμβολή, χωρίς να παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα, ενώ το 80% των ασθενών που παθαίνουν πνευμονική εμβολή, πάσχουν από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, χωρίς όμως προηγούμενα συμπτώματα.

Οι εξελίξεις μίας πιθανής θρόμβωσης είναι συχνά απειλητικές για τη ζωή του πάσχοντα. Οι αντιθρομβωτικές θεραπείες βασίζονται είτε στην πρόληψη του σχηματισμού του θρόμβου, είτε στη λύση ή τη συρρίκνωση του θρόμβου, εάν αυτός έχει σχηματιστεί.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι θεραπείες που χορηγούνται σώζουν κυριολεκτικά ζωές.

Αντιθρομβωτικά

Τα αντιθρομβωτικά φάρμακα δρουν επεμβαίνοντας στη σειρά των αντιδράσεων που οδηγούν στο σχηματισμό του θρόμβου. Μέχρι σήμερα, ως αντιθρομβωτικά χρησιμοποιούνται οι ενέσιμες ηπαρίνες και τα χάπια ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ.

Οι θεραπείες αυτές έχουν καλά αποτελέσματα, αλλά δεν είναι απόλυτα προβλέψιμα. Η έρευνα στις ημέρες μας εστιάζεται σε νέες κατηγορίες αντιθρομβωτικών φαρμάκων που θα μπορούν να παραμένουν αποτελεσματικά, συνδυάζοντας επίσης ευκολία στη χορήγηση και προβλέψιμη δράση, που δίνει στον γιατρό τον πλήρη έλεγχο της θεραπείας.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η ουσία rivaroxaban.

Το rixaroxaban έχει δοκιμαστεί σε περίπου 50.000 ασθενείς μέσα σε ένα πρόγραμμα 17 κλινικών μελετών που πραγματοποιείται σε 44 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το rivaroxaban δοκιμάζεται σε διάφορες ενδείξεις, όπως στην προφύλαξη από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, καθώς και για προφύλαξη από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Τα αποτελέσματα των μελετών σε ασθενείς μετά από ορθοπεδική επέμβαση είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού φάνηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου ήταν πολύ μικρότερος στους ασθενείς που έλαβαν χάπια rivaroxaban σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ενέσιμη ηπαρίνη (9,6% για το rivaroxaban έναντι του 18,9% για την ηπαρίνη).

Επίσης, το rivaroxaban έδειξε ότι έχει ένα ιδιαίτερα καλό προφίλ ασφάλειας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών