Η πρόληψη της εμφάνισης υπέρτασης, παχυσαρκίας και διαβήτη στη μέση ηλικία-μεταξύ 45 και 55 ετών-μπορεί να οδηγήσει σε 86% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στην υπόλοιπη ζωή, αναφέρει νέα έρευνα.

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και αντιμετωπίζουν σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η έρευνα υπέδειξε ότι η υπέρταση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι παράγοντες κινδύνου για την πάθηση οι οποίοι μπορούν να προληφθούν.

Επίσης άνθρωποι με διαβήτη φάνηκε να έχουν ιδιαίτερα δυνατή σχέση με βραχύτερη επιβίωση χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς όσοι δεν είχαν διαβήτη ζούσαν κατά μέσον όρο 8,6 έως 10,6 χρόνια περισσότερο χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια.

Άντρες 45 ετών χωρίς κάποιον από τους 3 παράγοντες κινδύνου ζούσαν κατά μέσον όρο 10,6 χρόνια περισσότερο χωρίς να έχουν εμφανίσει καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ γυναίκες στην ηλικία των 45 ετών που δεν είχαν κάποιον από τους παράγοντες ζούσαν κατά μέσον όρο 14,9 χρόνια περισσότερο χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο John T. Wilkins, του Northwestern University στο Evanston, του Illinois, δήλωσε ότι η έρευνα προσθέτει γνώσεις στην κατανόηση του πώς τα επίπεδα των παραγόντων κινδύνου, ιδιαίτερα στη μέση ηλικία, επηρεάζουν την εμφάνιση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας στην υπόλοιπη ζωή.

Η πρόληψη της υπέρτασης, της παχυσαρκίας και του διαβήτη μέχρι τις ηλικίες των 45 και 55 ετών, ενδεχομένως μπορούν να παρατείνουν σημαντικά την επιβίωση χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια, να μειώσουν τη θνησιμότητα που συνδέεται με αυτήν, καθώς και να περιορίσουν την επίπτωση της πάθησης στη δημόσια υγεία, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JACC: Heart Failure.

 

Πηγές:
JACC: Heart Failure.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]