Άνθρωποι που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό και έχουν τον πόνο του μέλους- φάντασμα στα άκρα μπορούν ενδεχομένως να ωφεληθούν από παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που προσομοιάζει με την κίνηση του χαμένου άκρου, υποδεικνύει μικρή έρευνα.
Ο ερευνητής Max Ortiz Catalan, του Chalmers University of Technology στη Σουηδία, σημείωσε ότι ο πόνος του άκρου- φαντάσματος μπορεί να βλάψει σοβαρά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Ο Catalan εξήγησε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμο να ασκείται το άκρο-φάντασμα. Η μέθοδος είναι μη παρεμβατική και μη φαρμακευτική και φάνηκε να μειώνει το χρόνιο πόνο χωρίς εμφανείς παρενέργειες.
Ο Catalan πρόσθεσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγάλη, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πόνος του άκρου- φαντάσματος εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος αποτυγχάνει να προσαρμοστεί κατάλληλα στον ακρωτηριασμό.
Δημιούργησαν εικονικά άκρα σε 14 ασθενείς με ακρωτηριασμό στο χέρι, μέσω οθόνης υπολογιστή, και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να οδηγήσουν εικονικά, αγώνα αυτοκινήτου.
Ρώτησαν τους συμμετέχοντες για τον πόνο μετά την αγωγή και ανακάλυψαν ότι η ένταση και η συχνότητά του μειώθηκε κατά ένα τρίτο έως κατά το ήμισυ. Οι συμμετέχοντες επίσης ανέφεραν λιγότερη επίδραση του πόνου στις καθημερινές δραστηριότητες και στον ύπνο.
Οι ερευνητές πρέπει να κατανοήσουν αν η βελτίωση οφείλεται στο φαινόμενο placebo. Επιπλέον, σημείωσαν ότι ο σχεδιασμός της αγωγής μπορεί ενδεχομένως να εμποδίζει τη βοήθεια σε όλους τους ασθενείς με αυτού του είδους τον πόνο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.
Πηγές:
The Lancet.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το οδοντικό νήμα
Κρίση μέσης ηλικίας και γυναίκες: Μια περίπλοκη σχέση
E-Mental Health: Μπορούν τα chatbots και το ΑΙ να αντικαταστήσουν τον ψυχίατρο;