Νέα έρευνα αποκαλύπτει το γιατί ο θηλασμός μπορεί πιθανόν να προστατεύει τα παιδιά ενάντια στις αλλεργίες, όπως το άσθμα, δήλωσαν οι επιστήμονες.
Η γαλλική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Medicine’ έδειξε ότι θηλυκό ποντίκι που εκτέθηκε σε αλλεργιογόνα μπόρεσε να τα μεταφέρει άμεσα στο παιδί του μέσω του γάλακτος, επιτρέποντας στα νεογέννητα να γίνουν ανεκτικά στην ουσία.
Ωστόσο, στους ανθρώπους, η σχέση μεταξύ θηλασμού και μειωμένου κινδύνου για άσθμα δεν έχει αποδειχτεί, δηλώνουν οι ειδικοί.
Υπάρχουν ενδείξεις ερευνών ότι το να θηλάζει ένα μωρό οδηγεί σε μείωση του κινδύνου να γίνει ασθματικό, αλλά άλλες έρευνες δεν έχουν οδηγηθεί στο ίδιο αποτέλεσμα.
Περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αλλεργικό άσθμα και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκθεση σε αλλεργιογόνα ή η έλλειψη έκθεσης σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να είναι σημαντική στην ανάπτυξή του.
Στη νέα έρευνα, του γαλλικού Ινστιτούτου INSERM οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως αλλεργιογόνο μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα αυγά.
Άφησαν το θηλυκό ποντίκι-και όχι το παιδί του-να εκτεθεί στην πρωτεΐνη.
Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι το αλλεργιογόνο μεταφέρθηκε στο παιδί μέσω του γάλακτος και ότι το μικρό ποντίκι ανέπτυξε ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού σε αυτό.
Όπως γράφουν οι ερευνητές, η έρευνα ανοίγει το δρόμο για το σχεδιασμό νέων στρατηγικών που θα εμποδίζουν την ανάπτυξη αλλεργικών νόσων.
Ο Dr Charles McSharry, από τη Γλασκόβη, δήλωσε ότι η έρευνα οδηγεί σε μια θεωρία για το γιατί ο θηλασμός μπορεί να είναι ωφέλιμος στον άνθρωπο. Ωστόσο, δήλωσε ότι το να συγκρίνει κανείς τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού των ποντικών και των ανθρώπων είναι δύσκολο.
Θεωρεί ότι στους ανθρώπους είναι πιο δύσκολο να προκαλέσει κάποιος την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού όπως την πέτυχαν στα ποντίκια.
Πηγές:
‘Nature Medicine’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού