Νέα έρευνα αναφέρει ότι η νόστιμη τροφή μπορεί ενδεχομένως να μην οδηγεί σε αύξηση βάρους. Η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με την αντίληψη ότι οι νόστιμες τροφές, όπως τα πατατάκια και τα μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας είναι ανθυγιεινά και μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

Ο Michael Tordoff ,του Monell Chemical Senses Centre στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι γευστικά τρόφιμα προκαλούν παχυσαρκία, αλλά δεν είναι έτσι. Η καλή γεύση καθορίζει αυτό που επιλέγουμε να καταναλώσουμε αλλά όχι την ποσότητα, μακροπόθεσμα.

Οι ερευνητές σχεδίασαν σειρά πειραμάτων για να αξιολογήσουν το ρόλο της γεύσης όσον αφορά τη μεγάλη κατανάλωση φαγητού και την αύξηση βάρους.

Στην αρχή, είδαν ότι τα ζώα στο εργαστήριο επιθυμούν τροφές με πρόσθετες, μη θρεπτικές, γλυκές ή λιπαρές γεύσεις.

Έδωσαν στους ποντικούς 2 φλιτζάνια τροφής. Η μια ομάδα μπορούσε να επιλέξει μεταξύ ενός φλιτζανιού απλής τροφής για τρωκτικά και ενός φλιτζανιού τροφής για τρωκτικά στην οποία προστέθηκε σουκραλόζη.

Η άλλη ομάδα είχε να επιλέξει μεταξύ ενός φλιτζανιού απλής τροφής για τρωκτικά και ενός φλιτζανιού τροφής αναμεμειγμένης με έλαιο. Και τα δυο πρόσθετα δεν περιείχαν θερμίδες.

Οι ποντικοί αγνόησαν την απλή τροφή και κατανάλωσαν σχεδόν όλη την τροφή τους από τα φλιτζάνια που περιείχαν τα πρόσθετα-κάτι που έδειξε ότι αυτές οι γεύσεις, χωρίς θερμίδες, ήταν πράγματι πολύ ελκυστικές.

Στη συνέχεια νέες ομάδες ποντικών έλαβαν μια από τρεις διατροφές για 6 εβδομάδες. Η πρώτη έλαβε απλή τροφή, η δεύτερη έλαβε μείγμα με σουκραλόζη και η τρίτη μείγμα με έλαιο.

Στο τέλος της περιόδου, οι ομάδες που κατανάλωσαν τη γλυκιά ή λιπαρή τροφή δεν ήταν πιο βαριές ή πιο παχιές από τα ζώα που έλαβαν την κανονική τροφή.

Επιπλέον δοκιμές αποκάλυψαν ότι ακόμα και μετά από 6 εβδομάδες, τα ζώα εξακολουθούσαν να προτιμούν τις νόστιμες τροφές-κάτι που δείχνει τη σταθερά δυνατή έλξη των γλυκών και λιπαρών γεύσεων.

 

Πηγές:
Physiology & Behavior.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας