Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές διαρκείας στη μορφολογία του εγκεφάλου μιας γυναίκας και να τη βοηθήσει να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της μητρότητας, όπως στην ικανότητα αλληλεπίδρασης με το παιδί, ανακάλυψαν ερευνητές.
Η έρευνα, που χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία στις γυναίκες, έδειξε ότι ο εγκέφαλος των γυναικών που έμειναν έγκυες εμφάνισε συμμετρική μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές που συνδέονται με την κοινωνική αντίληψη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στη μνήμη και σε άλλες νοητικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια των κυήσεων και επομένως πιστεύουν ότι η απώλεια της φαιάς ουσίας δεν σημαίνει ότι υπάρχουν νοητικές ελλείψεις αλλά ότι τέτοιες αλλαγές αντιστοιχούν σε διαδικασία προσαρμογής λειτουργικής εξειδίκευσης προς τη μητρότητα.
Ο Oscar Vilarroya, του Autonomous University of Barcelona, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν προς μια διαδικασία προσαρμογής, που συνδέεται με τα οφέλη του καλύτερου εντοπισμού των αναγκών του παιδιού, όπως εντοπισμός της συναισθηματικής κατάστασης του νεογνού.
Οι περιοχές με τις μειώσεις της φαιάς ουσίας φάνηκε επίσης ότι αλληλοκαλύπτονταν με περιοχές που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας όταν οι μητέρες έβλεπαν φωτογραφίες των μωρών τους.
Η ερευνήτρια Erika Barba, δήλωσε ότι αυτές οι αλλαγές αφορούν περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με λειτουργίες που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μητρότητας.
Επίσης, οι μειώσεις στη φαιά ουσία, πρακτικά ήταν ίδιες στις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε αγωγές κατά της υπογονιμότητας και στις γυναίκες που είχαν συλλάβει με φυσιολογικό τρόπο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience.
Πηγές:
Nature Neuroscience.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι