Το 59% των καπνιστών έχει δοκιμάσει να κόψει το κάπνισμα, αλλά μόνο το 20% το κατάφερε. Αυτά είναι μερικά από τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία της Κομισιόν.

Το ποσοστό  των νεαρών Ευρωπαίων που καπνίζουν ανέρχεται σε 29%. Δεδομένου ότι κάποιος εθίζεται στο κάπνισμα πολύ εύκολα, ότι το 94% των καπνιστών αρχίζουν το κάπνισμα πριν από τα 25 τους, και μάλιστα το 70% ακόμη και πριν από τα 18, η πολιτική της ΕΕ επιδιώκει να κάνει τα προϊόντα καπνού λιγότερο ελκυστικά και να αποθαρρύνει έτσι τους νέους να ξεκινήσουν να καπνίζουν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναληφθεί σε όλη την Ευρώπη πρωτοβουλίες με στόχο την καταπολέμηση του καπνίσματος. Το συνολικό κόστος του καπνίσματος στην ΕΕ υπολογίστηκε σε 544 δισ. Ευρώ. 

Σύμφωνα πάντως  με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο (2015 - 2016), το κάπνισμα έδειξε πτωτική τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συνολική μείωση σε σύγκριση με το 2012 είναι κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (26% έναντι 28%). Η ηλικιακή κατηγορία που σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση (4 εκατοστιαίες μονάδες) ήταν οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών (25% έναντι 29%).

Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στην κατανάλωση καπνού με τα χαμηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στη Σουηδία (11%) και στη Φινλανδία (19%), ενώ τα υψηλότερα στην Ελλάδα (38%) και τη Βουλγαρία (35%). Όσον αφορά τις απόπειρες διακοπής του καπνίσματος, η πλειονότητα των καπνιστών δοκίμασαν να το κόψουν (59%), ενώ το 19 % το επιχείρησαν κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

 Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα έχουν δοκιμάσει το 12% των Ευρωπαίων, σε σύγκριση με το 7% το 2012. Το 67% είπαν ότι προσπάθησαν να μειώσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα. Ωστόσο, μόλις το 14% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν σε θέση να σταματήσουν το κάπνισμα, αναφέροντας ότι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ως μέσο για να κόψουν το κάπνισμα.

Οι τρείς εκστρατείες της Κομισιόν κατά του καπνίσματος την προηγούμενη χρονική περίοδο  ήταν  οι εξής: 

  • "Αν το σταματήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα (2014-2016)"
  • "Αν το σταματήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα (2011-2013)"
  • "HELP — Για μια ζωή χωρίς κάπνισμα (2005-2010)"

 

Πηγές:
Κομισιόν

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;
Προειδοποιήσεις ΕΕ: Οι ετικέτες στα τρόφιμα δεν λένε πάντα την αλήθεια