Οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκόριζας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως δείχνει μία μελέτη Φιλανδών επιστημόνων, οι οποίοι ωστόσο δεν προσδιορίζουν την ασφαλή ποσότητα για κατανάλωση.

Η μελέτη έδειξε πως τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες γλυκόριζα ενόσω βρίσκονταν στη μήτρα, εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ. Η διαφορά είναι ισοδύναμη με περίπου επτά βαθμούς IQ.

Τα παιδιά αυτά αποδίδουν, επίσης, λιγότερο σε εργασίες μέτρησης χωρητικότητα μνήμης, ενώ στα κορίτσια η εφηβεία ξεκινά νωρίτερα και έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Η μελέτη διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και στο νοσοκομείο της Uusimaa, με τη συμμετοχή 378 νέων, οι μητέρες των οποίων είχαν καταναλώσει ποσότητες γλυκόριζας
κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, 13 χρόνια πριν.

Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκε στον επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology, με βασικό συγγραφέα τον καθηγητή Katri Räikkönen από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Συνέπειες

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη θα πρέπει να ενημερώνονται για τις βλαβερές συνέπειες των προϊόντων που περιέχουν γλυκυρριζίνη - όπως γλυκόριζα και αλμυρά γλυκόριζας.

Στη Φινλανδία, το θέμα αφορά μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Τον Ιανουάριο του 2016, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας δημοσίευσε συστάσεις για τρόφιμα σε οικογένειες με παιδιά, στις οποίες η γλυκόριζα τοποθετήθηκε στο “δεν συνιστάται” για τις έγκυες γυναίκες.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, η περιστασιακή κατανάλωση μικρών ποσοτήτων, όπως ένα τμήμα κρέμας γλυκόριζας ή λίγα γλυκά δεν είναι επικίνδυνη.

Ανάπτυξη

Ένας μεγάλος αριθμός των Φινλανδών έχουν εκτεθεί σε γλυκυριζίνη στη μήτρα. Πρόκειται για έναν ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά είναι αδύνατο να αναφερθεί με ακρίβεια το κατά πόσον η γλυκυριζίνη επηρέασε την ανάπτυξη.

Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει τον βιολογικό μηχανισμό των επιπτώσεων της γλυκόριζας. Η γλυκυρριζίνη εντείνει τις επιδράσεις της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, αναστέλλοντας το ένζυμο που αδρανοποιεί την κορτιζόλη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά επιζήμια σε μεγάλες ποσότητες.

Είναι, επίσης, γνωστό πως η γλυκυρριζίνη προκαλεί υψηλότερη πίεση αίματος και προβλήματα γονιμότητας, αλλά παρόμοιες μακροχρόνιες επιπτώσεις στο έμβρυο, δεν έχουν δειχθεί στο παρελθόν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι