Στη μία από αυτές, πάνω από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν διατήρησαν τα μαλλιά τους, ενώ στη δεύτερη έρευνα τα δύο τρίτα των γυναικών έχασαν τα μισά ή λιγότερα από τα μαλλιά τους, συγκριτικά με τις ασθενείς οι οποίες έκαναν χημειοθεραπεία δίχως να προηγηθεί ψύξη του δέρματός τους με συνέπεια να τα χάσουν όλα.
Μάλιστα η πρώτη έρευνα διακόπηκε πριν ολοκληρωθεί, γιατί θεωρήθηκε ότι απέδειξε την αποτελεσματικότητα της μεθόδους.
Οι έρευνες δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of the American Medical Association και χρηματοδοτήθηκαν από τις εταιρείες που παράγουν τις κάσκες ψύξης του τριχωτού της κεφαλής, την αγγλική Paxman Coolers και τη σουηδική Dignitana αντίστοιχα.
Οι κάσκες ψύξης του τριχωτού της κεφαλής έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την αποδοχή της χημειοθεραπείας από τις ασθενείς, δήλωσε η κύρια ερευνήτρια της πρώτης μελέτης Dr. Julie Nangia, επίκουρη καθηγήτρια και ειδικός στον καρκίνο του μαστού στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.
Σύμφωνα με στοιχεία που συνοδεύουν τις έρευνες, περίπου 50% των ασθενών θεωρούν την αλωπεκία ως την πιο τραυματική πλευρά της χημειοθεραπείας και περίπου 8% αναφέρουν ότι αρνούνται να κάνουν χημειοθεραπεία επειδή δεν θέλουν να χάσουν τα μαλλιά τους.
Οι κάσκες ψύξης φαίνεται ότι περιορίζουν την αλωπεκία συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία του κρανίου και περιορίζοντας έτσι την ποσότητα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που φθάνουν έως τους θύλακες των τριχών, εξήγησε η Dr. Nangia. Επίσης μειώνουν τις βιοχημικές βλάβες που παθαίνουν οι θύλακες από τις ποσότητες των φαρμάκων που φθάνουν έως αυτούς.
Οι ασθενείς πρέπει να φορούν τις κάσκες για μισή ώρα πριν τη χημειοθεραπεία και να την βγάζουν 90-120 λεπτά μετά το τέλος της, σύμφωνα με τις νέες έρευνες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 280 γυναίκες με καρκίνο μαστού.
Και στις δύο έρευνες όσες ασθενείς δεν χρησιμοποίησαν τις κάσκες έχασαν όλα τα μαλλιά τους.
Πηγές:
Journal of the American Medical Association, Baylor College of Medicine
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]