Μάλιστα το όφελος αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα όταν η μητέρα έχει παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως παχυσαρκία, διαβήτη και υπέρταση, λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά "υποστηρίζουν στην άποψη ότι η υπέρταση έχει τις ρίζες της πολύ νωρίς στη ζωή", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Xiaobin Wang, καθηγήτρια Υγείας του Παιδιού στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό American Journal of Hypertension, βασίστηκε σε στοιχεία από σχεδόν 1.300 μητέρες και τα μωρά τους που γεννήθηκαν στο Boston Medical Center. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους από το 2003 έως το 2014.

Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν τα επίπεδα φυλλικού οξέος στην έγκυο και οι ατομικοί παράγοντες κινδύνου για υπέρταση επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση των απογόνων της.

Σχεδόν 29% των παιδιών είχαν αυξημένη συστολική πίεση σε ηλικία 3-9 ετών. Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση. Τα παιδιά που είχαν υψηλότερη πίεση είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν γεννηθεί από γυναίκες οι οποίες ήταν παχύσαρκες, είχαν διαβήτη ή/και υπέρταση πριν μείνουν έγκυες.

Τα παιδιά αυτών των γυναικών είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννηθούν με χαμηλό βάρος γέννησης και πιο νωρίς από το αναμενόμενο, καθώς και να παρουσιάσουν μεγαλώνοντας αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Όταν όμως οι μητέρες τους προσλάμβαναν αρκετό φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη, η πιθανότητα υπέρτασης στα παιδιά μειωνόταν κατά 40%, εφόσον η μητέρα είχε η ίδια προβλήματα πίεσης, βάρους ή σακχάρου.

Πηγές:
American Journal of Hypertension

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών