Έρευνα του University of Bristol που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, ανακάλυψε ότι αν η γιαγιά ενός κοριτσιού- από τη μεριά της μητέρας- κάπνιζε στην εγκυμοσύνη, η εγγονή της είχε 67% περισσότερες πιθανότητες να έχει συμπτώματα που συνδέονται με τον αυτισμό, όπως φτωχή επικοινωνία και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.
Έδωσε επίσης στα εγγόνια 53% υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με αυτισμό. Η έρευνα είναι κομμάτι μεγαλύτερης μελέτης για το πώς το κάπνισμα της γιαγιάς (από τον πατέρα και τη μητέρα) επηρεάζει τα εγγόνια.
Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία της έρευνας Avon Longitudinal Study of Parents and Children.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 14.500 παιδιών.
Η ανάλυση χαρακτηριστικών αυτισμού αφορούσε περισσότερους από 7.000 συμμετέχοντες. Μόνο 177 διαγνώστηκαν με αυτισμό-λίγα περιστατικά για να επιτραπεί χωριστή ανάλυση των εγγονών ανά φύλο.
Φαίνεται πως το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τα αναπτυσσόμενα ωάρια ενός θηλυκού εμβρύου, οδηγώντας σε παρενέργειες όσον αφορά την απόκτηση παιδιών μελλοντικά.
Ο καθηγητής Marcus Pembrey του University of Bristol, δήλωσε ότι όσον αφορά τους μηχανισμούς υπάρχουν 2 πιθανότητες.
Υπάρχει βλάβη του DNA που μεταδίδεται στα εγγόνια ή υπάρχει αντίδραση προσαρμογής στο κάπνισμα που αφήνει το εγγόνι πιο ευάλωτο στη νόσο. Δεν υπάρχει ακόμα εξήγηση για τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα, αν και προηγουμένως φάνηκε ότι το κάπνισμα της γιαγιάς συνδέεται με διαφορετικές αναπτυξιακές τάσεις στα αρσενικά έναντι των θηλυκών εγγονών.
Η έρευνα είχε περιορισμούς, όπως ότι βασίστηκε στο πόσο σωστές ήταν οι αναφορές των γονέων για τους γονείς τους και ότι τα αποτελέσματα συνδέονται κυρίως με λευκές γιαγιάδες στη Βρετανία. Η έρευνα δεν προοριζόταν να εστιάσει στον αυτισμό αρχικά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου