Συναγερμό έχουν σημάνει στις υγειονομικές αρχές οι δύο πρώτοι θάνατοι της περιόδου από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η εκδήλωση μαζικών κρουσμάτων σε περιοχές, όπως η Αργολίδα, εντείνει την ανησυχία πως δεν έχουν υλοποιηθεί επαρκώς τα προγράμματα ψεκασμών κατά των κουνουπιών, μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ιός.

Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, άτομα με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη σε ευρεία σύσκεψη για τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια (φωτό), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο.

Στη σύσκεψη μετείχε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ, επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας, με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, καθώς και τα πρόσφατα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τονίστηκε ότι στην εποχή της παγκόσμιας μετακίνησης τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαιρετική σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια καθώς αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο αυτή την περίοδο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, έχει ενημερώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα.

Κρούσματα

Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν πως κρούσματα λοίμωξης από τον ιό σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010 - 2014, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Αν και τα έτη 2015 - 2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους στην Ελλάδα, δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας