Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχει δυνατή σχέση μεταξύ του δυνατού ροχαλητού και των καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως και των εγκεφαλικών.

Επιστήμονες από την Ουγγαρία πήραν συνέντευξη από 12.000 ασθενείς. Κατέληξαν ότι όσοι ροχάλιζαν δυνατά είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Sleep’ ενισχύουν υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ ροχαλητού και καρδιαγγειακών νόσων.

Αν και το ροχαλητό είναι πιο σύνηθες σε υπέρβαρους ανθρώπους, υπολογίζεται ότι περίπου 40% των αντρών και 24% των γυναικών συνηθίζουν να ροχαλίζουν.

Για αρκετά χρόνια οι επιστήμονες γνωρίζουν σχετικά με τη σχέση μεταξύ του ροχαλητού και των καρδιαγγειακών νόσων όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Ωστόσο, η νέα έρευνα από την Ουγγαρία, έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση αυτή.

Στη νέα έρευνα, όσοι ροχάλιζαν έντονα είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 34% να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή και κατά 67% να υποστούν εγκεφαλικό.


Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το δυνατό ροχαλητό με παύσεις αναπνοής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν τέτοιες ασθένειες.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν ήσυχα δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Καλό νέο αποτελεί, για τους άντρες, η τάση να μειώνεται το ροχαλητό μετά την ηλικία των 70 ετών.

Πηγές:
‘Sleep’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού