Ηλικιωμένοι που καπνίζουν, ενδεχομένας είναι πιο πιθανό να γίνουν αδύναμοι, αναφέρει νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 2.500 ανθρώπους 60 ετών και άνω, στη Βρετανία, και ανακάλυψαν ότι αν κάπνιζαν είχαν υψηλότερο κίνδυνο αδυναμίας κατά 60%.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν αδύναμοι αν είχαν τουλάχιστον 3 από 5 καταστάσεις: Απώλεια βάρους, εξάντληση, αδυναμία, αργή ταχύτητα βάδισης και χαμηλή σωματική δραστηριότητα.

Αδύναμοι άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων, όπως πτώσεις, κατάγματα οστών και νοσηλείες. Οι ερευνητές έχουν επίσης συνδέσει την αδυναμία με φτωχή ποιότητα ζωής και άνοια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πρώην καπνιστές δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο αδυναμίας και δεν έπαιζε ρόλο αν είχαν διακόψει τα προηγούμενα 10 χρόνια ή νωρίτερα. Ο κίνδυνος ήταν σχεδόν ίδιος με αυτόν ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Η ερευνητική ομάδα. επίσης ανακάλυψε ενδείξεις ότι η ΧΑΠ αυξάνει τον κίνδυνο αδυναμίας.

Ωστόσο. η έρευνα δεν απέδειξε ότι το κάπνισμα προκάλεσε αύξηση του κινδύνου αδυναμίας. αλλά ότι υπήρχε σχέση.

Ο ερευνητής Dr. Gotaro Kojima, του University College London. δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση αδυναμίας. Επιπλέον αναλύσεις έδειξαν ότι η ΧΑΠ φαίνεται σημαντικός παράγοντας της οδού, από το κάπνισμα προς την αδυναμία. Όσοι διέκοψαν δεν συνέχισαν να έχουν τον κίνδυνο αδυναμίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Age & Ageing.

 

Πηγές:
Age & Ageing.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταθεροποίηση στη θετικότητα CoViD - Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid tests
Ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου