Ηλικιωμένοι που έχουν υπνική άπνοια μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη συσσώρευση αμυλοειδών στον εγκέφαλο, που ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer.

Ο Ricardo S. Osorio, του New York University School of Medicine, δήλωσε ότι αρκετές έρευνες υπέδειξαν ότι οι διαταραχές ύπνου θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αποθέματα αμυλοειδών και να επιταχύνουν τη νοητική εξασθένηση σε όσους έχουν κίνδυνο για νόσο Alzheimer.

Μέχρι τώρα, αποτελούσε πρόκληση το να επιβεβαιωθεί η αιτιατή σχέση, επειδή η υπνική άπνοια και η νόσος Alzheimer μοιράζονται παράγοντες κινδύνου και συχνά συνυπάρχουν.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 208 συμμετέχοντες, ηλικίας 55 έως 90 ετών, με φυσιολογικές νοητικές ικανότητες. Κανένας δεν είχε κατάθλιψη ή άλλη πάθηση που θα μπορούσε να επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες επηρεάστηκαν από την υπνική άπνοια μαζί με αύξηση των συμπτωμάτων υπνηλίας, καρδιαγγειακής και μεταβολικής δυσλειτουργίας και εγκεφαλικών βλαβών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, και αναφέρει ότι αγωγές για την άπνοια ύπνου θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη νοητική εξασθένηση και την άπνοια.

Πηγές:
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ΑΣΕΠ, θέματα δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία, ΟΤΑ
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας