Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν αρκετά ποτά την ημέρα μπορούν αν αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό μέχρι 50%.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξει όγκους θετικούς στους υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Αυτό υποδεικνύει ότι μια γυναίκα θα πρέπει να αξιολογεί την κατανάλωση αλκοόλ μαζί με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, σημειώνει η Jasmine Lew, του Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο στις Η.Π.Α.

Η έρευνα δεν υποδεικνύει κάποια σχέση μεταξύ του αλκοόλ και άλλων τύπων καρκίνου στο μαστό. Σύμφωνα με την έρευνα, το αλκοόλ αυξάνει την ποσότητα των μεταβολιτών οιστρογόνου που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό ευαίσθητου στις ορμόνες.

Η έρευνα επανεξέτασε αποτελέσματα άλλης έρευνας που έγινε στις Η.Π.Α σε 184.418 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που ρωτήθηκαν για την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ.

Από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ποσοστό 70% κατανάλωνε αλκοόλ. Η μέση κατανάλωση ήταν λίγο κάτω από ένα ποτό την ημέρα.

Στην έρευνα φάνηκαν 5.461 περιστατικά επιθετικού καρκίνου στο μαστό. Άλλοι τύποι καρκίνου στο μαστό ευαίσθητου στις ορμόνες εξετάστηκαν επίσης αλλά η πιο στενή σχέση βρέθηκε να υπάρχει με τους όγκους που ήταν θετικοί στους υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα είχαν κατά 7% αυξημένο σχετικό κίνδυνο. Επιπλέον, όσες έπιναν ένα έως δυο ποτά την ημέρα είχαν αύξηση 32% του κινδύνου, ενώ η αύξηση στις γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή περισσότερα ποτά ημερησίως έφτανε στο 51%.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, η έρευνα παρέχει ενδείξεις για την πεποίθηση ότι το αλκοόλ επηρεάζει το μεταβολισμό οιστρογόνων, που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την ‘Ερευνα στον καρκίνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεία: Δευτέρα, 24ωρη απεργία για επίταξη ιδιωτών γιατρών και ψυχική υγεία
Σύκα: Γλυκιά γεύση και οφέλη στην υγεία
Βακτήριο του στόματος ''λιώνει'' ορισμένους καρκίνους [μελέτη]