Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο. Επηρεάζει περισσότερα από 936 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που είναι σχεδόν 10 φορές από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του 2017.
Η μελέτη " Global Prevalence of Obstructive Sleep Apnea (OSA)" που παρουσιάστηκε από την εταιρεία ResMed, διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα κορυφαίων ερευνητών επιδιώκοντας να περιγράψει τις σαφείς επιπτώσεις της πάθησης και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τον κόσμο -γιατρούς και ασθενείς- σχετικά με την συγκεκριμένη ασθένεια. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές ανέλυσαν μελέτες επιπολασμού από 16 χώρες.
Η προηγούμενη εκτίμηση του επιπολασμού της πάθησης (100 εκατομμύρια άνθρωποι) προέρχεται από μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2007.
Η άπνοια ύπνου, όπως αναφέρεται στη μελέτη, είναι μια χρόνια ασθένεια που "κόβει" την ανάσα κατά τον ύπνο. Οι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις που σχετίζονται με την πάθηση κυμαίνονται από χρόνια κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας έως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψη και πολλά άλλα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μη-διάγνωση της άπνοιας στον ύπνο κοστίζει σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως αποτέλεσμα της σχετικής χαμένης παραγωγικότητας, των ατυχημάτων που συμβαίνουν με τα αυτοκίνητα, των ατυχημάτων που σημειώνονται στο χώρο εργασίας κ.ά.
"Αυτή η μελέτη θα πρέπει να ενθαρρύνει τους γιατρούς να μιλήσουν με τους ασθενείς τους για το πώς ο ύπνος επηρεάζει την υγεία τους", δήλωσε ο Διευθυντής Ιατρικής της ResMed, Carlos M. Nunez, αναγκάζοντάς τους να κάνουν κάτι για να μετριάσουν την χρόνια κόπωση ή τους πιο επιβλαβείς μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, "η άπνοια ύπνου δεν είναι μόνο μια ασθένεια για τους ηλικιωμένους, υπέρβαρους άνδρες, αλλά επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών. Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισοί νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς είναι γυναίκες".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία - Ταμείο Καινοτομίας και "σπάσιμο" δαπάνης
Γυναικολογικός υπερηχογραφικός έλεγχος: Ποιες πληροφορίες πρέπει να δίνονται στις ασθενείς
Έφηβοι και χρήση κοινωνικών δικτύων: Τα υπέρ και τα κατά