Η ελλειμματική προσοχή, τα προβλήματα συγκέντρωσης, η υπερκινητικότητα είναι όροι που ακούγονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν είναι λίγοι οι γονείς που ενδεχομένως έχουν προβληματισθεί για τη συμπεριφορά του παιδιού τους τόσο μέσα από τη δική τους διαπίστωση, όσο και από συζήτηση με τους δασκάλους.
Μέχρι και 1 στα 15 παιδιά μπορεί να παρουσιάζει αυτή τη νευροβιολογική δυσλειτουργία, που σχετίζεται μερικώς με τη βιοχημεία και την ανατομία του εγκεφάλου. Σε ορισμένα παιδιά υποχωρεί με την ηλικία, περίπου 60% συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα στην εφηβεία, ενώ η διαταραχή παραμένει και σ’ ένα ποσοστό 2-4% των ενηλίκων, ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Δήμου Αμαρουσίου.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης σημείωσε: ‘Αυτό το σημαντικό και συνάμα δύσκολο στην προσέγγισή του θέμα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων. Βλέπουμε παιδιά που ενώ είναι έξυπνα και έχουν θέληση, έχουν μία ελλειμματική προσοχή, μία υπερκινητικότητα και δεν μπορούμε να μην κατανοήσουμε το άγχος και την ανησυχία του γονέα για κάτι που αφορά το ίδιο το παιδί του.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της πρόληψης υγείας και της κοινωνικής μέριμνας μπορεί να έχει ενεργό ρόλο και να συμβάλλει αποφασιστικά στην ευαισθητοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού’.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Αντώνης Παρτσινέβελος τόνισε ότι οι ειδικοί επιστήμονες είναι οι πλέον αρμόδιοι να υποδεχθούν και να διαγνώσουν τη συγκεκριμένη διαταραχή, μετά από παραπομπή των γονέων ή των εκπαιδευτικών.
Η ενημέρωση στοχεύει στον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση και όχι στην ‘υπερδιάγνωση’.
Το Κέντρο, πρόσθεσε, έχει δεχθεί αρκετές αναφορές για περιστατικά ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Μάλιστα όπως τόνισε στα πρόσφατα σεμινάρια από το Κ.Ψ.Υ. στους παιδαγωγούς των Βρεφονηπιακών Σταθμών, από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδαγωγοί είναι η υπερκινητικότητα.
Αναφορικά με τη δραστηριότητα του Κέντρου σημείωσε ότι ενδεικτικά, 2700 πολίτες δέχθηκαν συμβουλευτική υποστήριξη για το έτος 2007, παράλληλα με τα προγράμματα και τις ενημερωτικές συναντήσεις στα σχολεία και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ενώ σημαντική όπως είπε είναι και η συμβολή των εθελοντών γιατρών του Δημοτικού Πολυϊατρείου σε θέματα ψυχικής υγείας.
Τα συμπτώματα της ελλειμματικής προσοχής και τους λόγους εμφάνισης της διαταραχής παρουσίασε ο κ. Ιγνάτιος Καφαντάρης Παιδοψυχίατρος, ενώ η κα Τέρψη Κόρπα παιδοψυχίατρος, υπεύθυνη ειδικού ιατρείου ΔΕΠΥ του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Αθηνών ανέπτυξε τις συνέπειες της διαταραχής, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Όπως τόνισε, ο συνδυασμός θεραπειών είναι η πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας για παιδιά και εφήβους.
Τα στοιχεία των πολλαπλών θεραπευτικών προσεγγίσεων περιλαμβάνουν εκπαίδευση των γονέων και των παιδιών σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία,
ειδικές τεχνικές διαχείρισης της συμπεριφοράς, φαρμακευτική αγωγή, κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και υποστήριξη.
Πρακτικές συμβουλές προς γονείς και εκπαιδευτικούς έδωσε ο κ. Εμμανουήλ Τσαλαμανιός, παιδοψυχίατρος , επιμελητής Α’ – ΕΣΥ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε