Πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, η οποία διεξάχθηκε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Simcha Yagel, εντόπισε τον λόγο που πολλές γυναίκες θεωρούν τις επακόλουθες εγκυμοσύνες πιο βατές από την πρώτη.

Οι επιστήμονες του Hadassah εντόπισαν ότι τα «κύτταρα δολοφόνοι» - που παίρνουν το όνομά τους από την αυτοάνοση δυνατότητά τους να πολεμούν καρκινώματα – βρίσκονται σε αφθονία στην επένδυση της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη και έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τις πιθανότητες για ένα υγιές μωρό. Τα κύτταρα αυτά βελτιώνουν, επίσης, τη διαδικασία διαμόρφωσης του πλακούντα (placentation). Η βελτιωμένη διαμόρφωση και λειτουργία του πλακούντα εξηγεί το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν υποφέρουν τόσο από φουσκώματα στα άκρα κατά τις εγκυμοσύνες που θα ακολουθήσουν. Όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες τα «κύτταρα φυσικοί δολοφόνοι» διαθέτουν μνήμη. Λόγω αυτής της μνήμης, με κάθε εγκυμοσύνη που περνά, τα κύτταρα εκπαιδεύονται καλύτερα πώς να αντιμετωπίσουν την εγκυμοσύνη, αλλάζοντας και παίρνοντας μοναδική μορφή. Οι επιστήμονες που έχουν κάνει αυτή την ανακάλυψη έχουν ονομάσει αυτά τα καινούρια κύτταρα: «Κύτταρα Φυσικοί Δολοφόνοι Φθαρτού Υμένα Εκπαιδευμένα κατά την Εγκυμοσύνη» (Pregnancy Trained Decidual Natural Killer Cells – PTdNK).

O καθηγητής Yagel και η ομάδα του, προτίθενται να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ενεργοποιήσουν την ιδιότητα των κυττάρων που βελτιώνει την εγκυμοσύνη. Πιστεύουν ότι μεταβάλλοντας τους προγόνους των κυττάρων PTdNK, θα μπορούσαν πιθανόν να θεραπεύσουν περιπτώσεις όπου ο πλακούντας δεν έχει διαμορφωθεί σωστά ή άλλες ασθένειες που δεν έχουν να κάνουν με την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η Moriya Gamliel που ήταν η κύρια συγγραφέας του άρθρου στο ακαδημαϊκό περιοδικό Immunity, πιστεύει ότι απαιτεί πολλή δουλειά ακόμη για να φθάσουν το στάδιο της εμπορικής δοκιμής και στο στάδιο της θεραπείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κατασχέθηκαν 26.670 κιλά αλλοιωμένων κρεάτων
Ανάκληση παρτίδων φαρμάκου για τον θυρεοειδή από τον ΕΟΦ
ΕΟΦ: Προσοχή σε πάστες που περιέχουν δραστική ουσία φαρμάκου