Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα. Οι περισσότερες ωστόσο ήταν μόνο μελέτες επισκόπησης που συγκρίνουν τη χρήση μέσων από ασθενείς με ΔΕΠΥ και άλλους εφήβους. Δεν είναι δυνατή η δημιουργία σχέσης αιτίας- αποτελέσματος.
Πιο πειστικές από την άποψη αυτή είναι οι διαχρονικές μελέτες που συνοδεύουν μια ομάδα από υγιείς εφήβους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συσχετίζουν την κατανάλωση των Ψηφιακών Μέσων στην αρχή της μελέτης με μεταγενέστερες νέες ασθένειες. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας μελέτης παρουσιάζονται τώρα από ερευνητές του "Keck School of Medicine" στο Λος Άντζελες.
Η μελέτη συσχετίζει άμεσα την χρήση ψηφιακών μέσων με την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Στην επονομαζόμενη μελέτη "Happiness and Health" συμμετείχαν συνολικά 10 σχολεία στο Λος Άντζελες και τη γύρω περιοχή. Για περισσότερο από δύο χρόνια, οι μαθητές της 10ης και της 11ης τάξης συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ψυχαγωγίας τους. Μεταξύ άλλων, κλήθηκαν επίσης να χρησιμοποιήσουν συνολικά 14 ψηφιακά μέσα. Υπήρχε επίσης ένα ερωτηματολόγιο για κάθε ένα από τα 9 συμπτώματα της απροσεξίας και της υπερδραστηριότητας / υπερκινητικότητας.
Η ομάδα με επικεφαλής τον Adam Leventhal συσχέτισε τη χρήση των ψηφιακών μέσων στους 2.587 συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν διακριτικοί στην αρχή της μελέτης, με την μετέπειτα εμφάνιση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ.
Τα αποτελέσματα είναι σαφή: ενώ από τα 495 παιδιά που σπάνια χρησιμοποίησαν τα Social Media, το 4,6% εμφάνισε συμπτώματα ΔΕΠΥ, στα 114 παιδιά που χρησιμοποίησαν έντονα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το ποσοστό ανήλθε ήταν 9,5%. Από τα 51 παιδιά που χρησιμοποίησαν όλες τις πλατφόρμες εντατικά, το 10,5% έδειξε νέα συμπτώματα ΔΕΠΥ.
Παρ 'όλα αυτά, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αποτελούν απόδειξη ότι η εντατική χρήση των ψηφιακών μέσων είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα ΔΕΠΥ. Ακόμη και σε μια μακροχρόνια μελέτη, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η ΔΕΠΥ βρίσκεται στην αρχή και πως η πιο εντατική χρήση των ψηφιακών μέσων είναι το αποτέλεσμα της νόσου.
Πηγές:
Πηγή: Jama Network
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε