Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σε σταθερή βάση, σε σύγκριση με τη μη σταθερή, μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές του University College London και του University of Cambridge συνέκριναν συμμετέχοντες που σταθερά ακολουθούσαν τις βρετανικές οδηγίες, για 10 χρόνια, με όσους δεν έπιναν μετρίως σε σταθερή βάση, σταμάτησαν το αλκοόλ ή δεν έπιναν.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMC Medicine, αποκάλυψαν υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε όσους δεν έπιναν μέτριες ποιότητες σε σταθερή βάση.
Εξετάστηκαν στοιχεία 35.132 ανθρώπων από 6 έρευνες στις οποίες αναφερόταν η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ από τους συμμετέχοντες για 10 χρόνια.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 4,9% εμφάνισε στεφανιαία νόσο κατά τη διάρκεια της έρευνας από το οποίο το 0,9% ήταν μοιραία περιστατικά.
Το ποσοστό ήταν υψηλότερο στους πρώην πότες, στο 6,1%, περιλαμβανομένου ποσοστού 1,2% μοιραίων περιστατικών.
Το ποσοστό ήταν 3,8% σε όσους έπιναν πολύ, περιλαμβανομένου 0,6% με μοιραία περιστατικά.
Όταν οι ερευνητές χώρισαν το δείγμα ανάλογα με την ηλικία, ανακάλυψαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε όσους δεν έπιναν σε σταθερή βάση μέτριες ποσότητες αφορούσε συμμετέχοντες άνω των 55 ετών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV