Η ακινητοποίηση των άκρων προκαλεί μέσα σε λίγες μέρες μυϊκή ατροφία, διασπώντας τις μυϊκές πρωτεΐνες. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη μυών.
Ο κινησιολόγος Chris McGlory από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Hamilton και οι συνεργάτες του ερευνούν τώρα σε μια μελέτη αν η θεραπεία με υψηλές δόσεις με κάψουλες ιχθυελαίου μπορεί να αποτρέψει την μυϊκή ατροφία.
20 νεαρές γυναίκες με φυσιολογικό βάρος ακινητοποίησαν το ένα πόδι τους για 2 εβδομάδες. Μόλις 4 εβδομάδες νωρίτερα οι μισοί συμμετέχοντες είχαν αρχίσει καθημερινή θεραπεία με κάψουλες ιχθυελαίου, με τις κάψουλες που περιέχουν ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα.
Στην ομάδα ελέγχου, οι κάψουλες περιείχαν ισοενεργητική ποσότητα ηλιελαίου χωρίς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πριν και μετά την ακινητοποίηση και μετά από περίοδο ανάκαμψης 2 εβδομάδων, προσδιορίστηκε το μέγεθος και η δύναμη των μυών για όλους τους συμμετέχοντες. Επιπλέον, η έκταση της πρωτεϊνικής σύνθεσης εξετάστηκε σε βιοψία.
Όπως αναφέρει ο McGlory, η θεραπεία με ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα δεν εμπόδισε εντελώς τη διάσπαση της μυϊκής μάζας. Η μείωση, ωστόσο, ήταν λιγότερο έντονη απ' ό, τι στην ομάδα ελέγχου. Η σύνθεση πρωτεϊνών ήταν υψηλότερη στην ομάδα ιχθυελαίου και στις δύο μελέτες συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Η μελέτη επιβεβαιώνει έτσι ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να μειώσουν τη διάσπαση των μυών κατά τη διάρκεια της ακινητοποίησης. Το εάν αυτό θα είχε κλινικό όφελος για τους ασθενείς θα πρέπει να αποδειχθεί σε μια μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή.
Δεδομένου ότι η θεραπεία με ιχθυέλαιο ξεκίνησε 4 εβδομάδες πριν από την ακινητοποίηση, η θεραπεία θα μπορούσε αρχικά να αξιολογηθεί σε ασθενείς που υποβάλλονται σε προγραμματισμένη ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση (π.χ για αντικατάσταση άρθρωσης). Οι κάψουλες ιχθυελαίου χρησιμοποιούνται επίσης στη θεραπεία της σαρκοπενίας στους ηλικιωμένους όπου η επίδραση επιτυγχάνεται επιπροσθέτως με την αναστολή των φλεγμονωδών αντιδράσεων.
Πηγές:
Faseb
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής στο iatronet.gr για τον μεταπνευμονοϊό: Δεν πρόκειται για νέο παθογόνο
Ο ΕΕΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία
187η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Σκύρο