Ενώ οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει οφέλη στην υγεία, η μεγάλη κατανάλωση αυξάνει την αρτηριακή πίεση, σκληραίνει τα αγγεία και οδηγεί σε πιο άκαμπτους καρδιακούς μυς, στους άντρες. Στις γυναίκες οδηγεί σε υπερτροφία καρδιάς—όλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι άντρες που καταναλώνουν περισσότερες από 21 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα και οι γυναίκες που πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες στο ίδιο διαάστημα, θέτουν τον εαυτό τους σε σοβαρό κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν τον έντονο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών—μερικοί είναι ιδιαίτερα έντονοι στις γυναίκες, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Azra Mahmud, του St.

James Hospital, στο Δουβλίνο.

Η έρευνα περιέλαβε 100 γυναίκες και 100 άντρες με μέση ηλικία τα 46 χρόνια, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Σε ανθρώπους που δεν έπιναν, σε ανθρώπους που έπιναν μέτριες ποσότητες και σε ανθρώπους που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η μεγάλη κατανάλωση συνδέεται με σκλήρυνση των αρτηριών και πρόβλημα στην αριστερή κοιλία στους άντρες και αλλοιώσεις στην αριστερή κοιλία των γυναικών, όπως υπερτροφία. Οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είχαν υπερτροφία ακόμα και χωρίς να εμφανίζουν υπέρταση ή αρτηριοσκλήρυνση.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί σημαντική σκλήρυνση στις αρτηρίες και την κοιλία και υπερτροφία καρδιάς, παράγοντες που σχετίζονται με αρνητικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα υπερτασικών, καταλήγει ο ερευνητής.

Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Υπέρταση, στη Νέα Ορλεάνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών