Ερευνητές του King’s College London ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση της πίεσης.

Η καθημερινή κατανάλωση σε διάστημα ενός μηνός συνδέθηκε με βελτιωμένη λειτουργία των αγγείων και χαμηλότερη συστολική πίεση.

Ανάλυση των αποτελεσμάτων υποδεικνύει ότι η ωφέλιμη επίδραση στο καρδιαγγειακό ρυθμίζεται από αντιοξειδωτικά, τις ανθοκυανίνες, που δίνουν στο φρούτο το χρώμα του.

Η Ana Rodriguez-Mateos ανακάλυψε ότι και τα μύρτιλα μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας λόγω του περιεχομένου τους σε αντιοξειδωτικά.

Οι ερευνητές επέλεξαν 40 υγιείς συμμετέχοντες που χωρίστηκαν τυχαία σε μια από 2 ομάδες.

Μια ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ρόφημα που περιείχε 200g μύρτιλων, ενώ η άλλη ρόφημα ελέγχου που δεν περιείχε.

Οι ερευνητές μέτρησαν την πίεση και υπέβαλαν τους συμμετέχοντες στην εξέταση FMD που δείχνει πόσο διαστέλλεται η αρτηρία καθώς αυξάνεται η ροή αίματος και είναι δείκτης κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση ροφήματος με μύρτιλα με την κατανάλωση διαλύματος που περιείχε ανθοκθυανίνες ή ρόφημα με περιεχόμενο σε βιταμίνη, μέταλλα και ίνες παρόμοιο με αυτό των μύρτιλων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ωφέλιμες επιδράσεις στη λειτουργία των αγγείων 2 ώρες μετά την κατανάλωση ροφημάτων με μύρτιλα.

Επίσης, σε διάστημα ενός μηνός, η πίεση στην ομάδα των μύρτιλων μειώθηκε κατά 5mmHg – συγκρίσιμη με την επίδραση ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν το ρόφημα με καθαρές ανθοκυανίνες είχαν βελτιωμένη ενδοθηλιακή λειτουργία ενώ δεν είχαν τέτοιο όφελος όσοι κατανάλωσαν το ρόφημα ελέγχου.

Η Rodriguez-Mateos δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα περισσότερα από τα οφέλη υγείας μπορούν να αποδοθούν στις ανθοκυανίνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Journals of Gerontology.

Πηγές:
The Journals of Gerontology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές