Δεν χρειάζεται πολύ κόκκινο ή κατεργασμένο κρέας για να βρεθεί κάποιος σε κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.
Αυτό αναφέρει νέα έρευνα του Loma Linda University που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.
Ενώ παλαιότερες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ κατανάλωσης πολύ κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος και προβλημάτων υγείας, η νέα έρευνα συνέκρινε τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση λίγου κρέατος με τον κίνδυνο σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν καθόλου κόκκινο κρέας.
Η έρευνα έγινε σε 96.000 ανθρώπους από τους οποίους οι μισοί ήταν vegetarians, και όσοι έτρωγαν κρέας κατανάλωναν πολύ ή λίγο.
Στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν, το 90% όσων έτρωγαν κόκκινο κρέας ανέφερε ότι κατανάλωνε 56 γρ. η λιγότερο την ημέρα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε διάστημα 11 ετών, περίπου 7.900 από τους συμμετέχοντες πέθαναν-2.600 από καρδιαγγειακή νόσο και περισσότεροι από 1.800 από καρκίνο. Όσοι έτρωγαν το περισσότερο κατεργασμένο κρέας είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και ποσοστό θνησιμότητας.
Πηγές:
Nutrients.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές