Ορισμένοι άνθρωποι με άπνοια ύπνου έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και οι πιθανότητες ενδεχομένως μπορεί να είναι υψηλότερες στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες, αναφέρουν ερευνητές.

Η ερευνήτρια Αθανασία Πατάκα, επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, δήλωσε ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τη νύχτα και διαταραγμένος ύπνος, που είναι συνήθη στην υπνική άπνοια μπορεί ενδεχομένως να παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιολογία διαφορετικών ειδών καρκίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 19.000 ασθενών με υπνική άπνοια στην Ευρώπη για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ έντασης της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, του χαμηλού οξυγόνου στο αίμα και του κινδύνου για καρκίνο.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι των οποίων κλείνει ο αεραγωγός περισσότερες φορές στον ύπνο και των οποίων ο κορεσμός οξυγόνου στο αίμα πέφτει κάτω από το 90% διαγιγνώσκονται με καρκίνο περισσότερο συχνά από ανθρώπους χωρίς άπνοια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο καρκίνος ήταν πιο συχνός σε γυναίκες έναντι των αντρών ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Μεταξύ των ασθενών της έρευνας, 2% είχε διαγνωστεί με σοβαρό καρκίνο, περιλαμβανομένου 2,8% των γυναικών και 1,7% των αντρών.

Όσοι διαγνώστηκαν με καρκίνο ήταν πιο πιθανό να είναι άνω των 50 ετών και λιγότερο υπέρβαροι.

Τα πιο συνήθη είδη καρκίνου στις γυναίκες ήταν του μαστού, ενώ στους άντρες του προστάτη.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η άπνοια ύπνου θα μπορούσε να είναι δείκτης καρκίνου στις γυναίκες αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να το επιβεβαιώσει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο European Respiratory Journal.

Τα σημάδια άπνοιας μπορεί ενδεχομένως να είναι λιγότερο εμφανή στις γυναίκες.

Τα συνήθη συμπτώματα άπνοιας, όπως υπνηλία, ροχαλητό και διακοπή αναπνοής τη νύχτα, αναφέρονται πιο συχνά σε άντρες αλλά άλλα λιγότερο γνωστά συμπτώματα, όπως η κούραση, η αυπνία, η κατάθλιψη και οι πρωινοί πονοκέφαλοι είναι πιο συχνά στις γυναίκες, εξήγησε η ερευνήτρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής στο iatronet.gr για τον μεταπνευμονοϊό: Δεν πρόκειται για νέο παθογόνο
Ο ΕΕΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία
187η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Σκύρο