Δυο νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο British Medical Journal, υπογραμμίζουν την πιθανή σχέση μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης συσκευασμένων  τροφίμων και έτοιμων γευμάτων και της βλάβης στην υγεία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερες φρέσκες τροφές αλλά παραδέχονται ότι χρειάζεται περισσότερες ενδείξεις για την κατανόηση της επίδρασης των επεξεργασμένων τροφίμων.

Η πρώτη έρευνα από επιστήμονες της Γαλλίας και της Βραζιλία περιέλαβε περισσότερους από 105.000 Γάλλους ενήλικες.

Όταν πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνονταν κατά 10% υπήρχε 12% αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, 13% στεφανιαίας νόσου και 11% για
εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις.

Στη δεύτερη έρευνα, επιστήμονες από το University of Navarra, ανέλυσαν στοιχεία 20.000 ενηλίκων σε 10 χρόνια. Ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση περισσότερων των 4 μερίδων πολύ επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα συνδεόταν με 62% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερες από 2 μερίδες.

Κάθε επιπλέον μερίδα αύξανε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 18%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών