Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποκαλύπτουν πληροφορίες για τις οποίες συνήθως είναι προσεκτικοί ώστε να τις κρύψουν, όταν είναι περισσότερο σε εγρήγορση και ξύπνιοι, σύμφωνα με έρευνα του University of Melbourne.

Ο Dr. Brent Coker δήλωσε ότι η εγρήγορση οδηγεί τους ανθρώπους να λένε αυτόματα, πράγματα, παρά να σκέφτονται πριν μιλήσουν.

Ο Dr. Coker δήλωσε ότι οι αυτόματες απαντήσεις είναι συνήθως πράγματα που οι άνθρωποι θα προσπαθούσαν να κρύψουν από άλλους και μπορεί να τους κάνει να μετανιώσουν.

Παραδόξως, οι στιγμές που είμαστε πιο ξύπνιοι και σε εγρήγορση είναι επίσης οι στιγμές όταν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για αυτά που λέμε-όπως συνεντεύξεις για δουλειά, σημαντικές επαγγελματικές ή ρομαντικές συναντήσεις.

Η έρευνα περιγράφει 3 από 8 πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από τον Dr. Coker και την καθηγήτρια Ann L. McGill του University of Chicago.

Η πρώτη έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να γράψουν το προφίλ τους για ένα ραντεβού και είδαν ότι οι άνθρωποι σε εγρήγορση αποκάλυπταν περισσότερο αμήχανες, οικείες, συναισθηματικές πληροφορίες για τον εαυτό τους σε σχέση με όσους ήταν σχετικά χαλαροί.

Έρευνα με τα ίδια στοιχεία ανακάλυψε ότι τα προφίλ των συμμετεχόντων που ήταν σε εγρήγορση ήταν λιγότερο ελκυστικά για ραντεβού σε σχέση με τους πιο χαλαρούς συμμετέχοντες, υποδεικνύοντας ότι η αποκάλυψη πολλών πληροφοριών επίσης επηρεάζει αρνητικά την ελκυστικότητα των ανθρώπων.

Η δεύτερη έρευνα εστίασε σε συμπεριφορά trolling στο διαδίκτυο και πόσο πιθανό ήταν άνθρωποι να αποκαλύψουν περιστάσεις που είπαν κακίες σε άλλους online.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποκαλύπτουν πληροφορίες που κάποιος φυσιολογικά δεν θα αποκάλυπτε όταν ήταν σε εγρήγορση.

Η τρίτη έρευνα ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αποκαλύπτουν πολύ προσωπικές πληροφορίες μετά από σωματική άσκηση.

Το να λέει κάποιος λάθος πράγματα τη λάθος στιγμή μπορεί να προκαλέσει αμηχανία, προσβολή, να βλάψει την εμπιστοσύνη ή την αντίληψη για τον χαρακτήρα του.

Πρέπει να κάνουμε επιπλέον προσπάθεια να ελέγχουμε αυτά που λέμε σε περιόδους στρες-που θα μπορούσε να εξηγεί γιατί τόσοι άνθρωποι έχουν διαπληκτισμούς την περίοδο των Χριστουγέννων, δήλωσε ο ερευνητής.

Σύμφωνα με τον Dr. Coker, το μυστικό για να αυξηθεί η ακρίβεια αυτού που λέμε είναι να προσπαθούμε να υιοθετούμε καθημερινές στρατηγικές για μείωση του στρες, καθώς αυτό σχετίζεται με την εγρήγορση.

Ο έλεγχος της αναπνοής και η χαλαρωτική μουσική μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης υπάρχουν πιο παραδοσιακές στρατηγικές, όπως μείωση του καφέ, επαρκής ύπνος και καλή διατροφή.

Υπάρχουν όρια στο πόσο στρες κάποιος αντέχει πριν αποκαλύψει κάτι. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται πολύ στρες πριν οι άνθρωποι πουν κάτι για το οποίο θα μπορούσαν αργότερα να μετανιώσουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Social Psychology.

Πηγές:
Journal of Experimental Social Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Πώς θα επιλεγούν οι ασθενείς για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]