Σε πρόσφατη έρευνα, παιδιά που εκτέθηκαν στο κάπνισμα τα πρώτα 4 χρόνια ζωής τους ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα υπερκινητικότητας και προβλήματα συμπεριφοράς.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry, ανακάλυψε ότι η σχέση παρέμενε, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη το επίπεδο φτώχειας της οικογένειας, το ιστορικό ΔΕΠΥ του γονέως, η εχθρότητα, η κατάθλιψη, το IQ του φροντιστή και γυναικολογικές επιπλοκές.

Οι επιπτώσεις που εξετάστηκαν στην έρευνα-σε 1.096 παιδιά- προέρχονταν από τη δόση νικοτίνης στην οποία εκτέθηκαν, όπως ποσοτικοποιήθηκε από το μεταβολικό υποπροϊόν κοτινίνης στο σάλιο τους.

Τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με μοντέλα ζώων, που έδειχναν επίδραση της έκθεσης στη νικοτίνη στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εγκεφάλου σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα.

Η ερευνήτρια Lisa Gatzke-Kopp, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά συνεχίζουν να είναι ευάλωτα σε παρενέργειες της έκθεσης στη νικοτίνη κατά τα πρώτα χρόνια ζωής.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος