Η αιφνίδια απώλεια ακοής μπορεί ενδεχομένως να είναι προειδοποιητικό σημάδι αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ταϊβάν.
Άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν για ξαφνική απώλεια ακοής είχαν περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια τα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με ασθενείς που υπέφεραν από σκωληκοειδίτιδα. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Stroke’ δεν υποδεικνύει κάποια πιθανή αιτία σχετικά με το ότι η απώλεια ακοής θα μπορούσε να συνδέεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Βρετανός Dr Tony Rudd, ειδικός στα εγκεφαλικά επεισόδια, περιέγραψε τα ευρήματα ως ασυνήθιστα. Αν και η έρευνα ακούγεται ενδιαφέρουσα δεν είναι από τις σχέσεις που θεωρεί κάποιος αληθοφανείς.
Δήλωσε ότι αν και το εγκεφαλικό θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια ακοής, αυτό είναι πολύ σπάνιο να συμβεί, αν και ασθενείς που έχασαν την ακοή τους λόγω προβλημάτων με τη ροή αίματος στο εσωτερικό του αυτιού θα έπρεπε να ερευνηθούν για να διαπιστωθεί αν παρόμοια προβλήματα θα μπορούσαν να εμφανιστούν κάπου αλλού.
Υπάρχουν δεκάδες αιτίες -στις οποίες περιλαμβάνονται ορισμένες ασθένειες -που οδηγούν σε ξαφνική απώλεια ακοής.
Η έρευνα, που έγινε σε 1.423 ασθενείς που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο μετά την απώλεια ακοής, υποδεικνύει ότι ο ασθενής έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εγκεφαλικού ακόμα και μερικά χρόνια αργότερα.
Οι ασθενείς που εμφάνισαν απώλεια ακοής συγκρίθηκαν με 5.692 άλλους που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο για αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μετά την απώλεια ακοής, οι ασθενείς είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανόητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο στα πέντε επόμενα χρόνια.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, ενώ η έλλειψη πληροφοριών για άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό στους ασθενείς θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τα ευρήματα.
Ο Dr Herng-Ching Lin, από την Ταιπέι δήλωσε πως από όσο γνωρίζει καμιά έρευνα δεν έχει ερευνήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού μετά την αιφνίδια απώλεια ακοής.
Θεωρεί πως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αλλά δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να σκέφτονται στενότερη νευρολογική εξέταση και τσεκ απ για όποιον εισάγεται στο νοσοκομείο με αυτού του είδους την απώλεια ακοής.
Πηγές:
‘Stroke’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV