Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα και το ποτό στην εγκυμοσύνη μπορούν να βλάψουν το έμβρυο, αλλά νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Journal of Physiology’ υποδεικνύει ότι η φτωχή διατροφή μπορεί επίσης να προκαλέσει μακροπρόθεσμη και μη αναστρέψιμη βλάβη στο παιδί, που κυμαίνεται από καρδιοπάθεια έως διαβήτη.

Οι Stéphanie Bayol and Neil Stickland από το Royal Veterinary College, στο Λονδίνο, έδωσαν σε θηλυκά ποντίκια ανθυγιεινή διατροφή με τσιπς, τυρί, μάφινς και άλλες κατεργασμένες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Τα μωρά, που όταν γεννήθηκαν ήταν υπέρβαρα, είχαν έμφυτη τάση για junk food. Αλλά ακόμα και όταν τους δόθηκε υγιεινή διατροφή, τα μωρά που είχαν τραφεί με junk food είχαν διάφορα ιατρικά προβλήματα που διήρκεσαν πέρα από την εφηβεία, στην ενήλικη ζωή.

Στα ποντίκια παρατηρήθηκε αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια—τα οποία σχετίζονται με καρδιοπάθεια. Η ινσουλίνη και η γλυκόζη στο αίμα ήταν ασυνήθιστα υψηλές, πράγμα που είναι γνωστό ότι αποτελεί αιτία διαβήτη ΙΙ. Τα ποντίκια παρέμειναν σημαντικά παχουλά, σε σχέση με το φυσιολογικό βάρος, με υπερβάλλον λίπος γύρω από τα νεφρά-άλλο παράγοντα για διαβήτη.

Τα θηλυκά μωρά ήταν ιδιαίτερα επηρεασμένα, παρουσιάζοντας υψηλά επίπεδα γλυκόζης, ενώ η ορμόνη λεπτίνη τα καθιστούσε ευάλωτα στην παχυσαρκία.

Φαίνεται πως η διατροφή της μητέρας στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό είναι πολύ σημαντική για τη μακροπρόθεσμη υγεία του παιδιού, σημειώνει ο Dr Bayol.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η παχυσαρκία και η φτωχή υγεία είναι αναπόφευκτα και είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να ζούμε υγιεινά. Οι έγκυες θα πρέπει να ακολουθούν υπεύθυνη διατροφή, σημειώνει ο ερευνητής.

Τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν και στους ανθρώπους; Είναι πολύ πιθανόν, σημειώνει ο Καθηγητής Stickland.

Οι άνθρωποι μοιράζονται έναν αριθμό βασικών βιολογικών συστημάτων με τα ποντίκια, έτσι υπάρχει σημαντικός λόγος να υποθέσει κάποιος ότι τα αποτελέσματα που βλέπουμε στα ποντίκια μπορεί να επαληθευτούν στους ανθρώπους. Η έρευνα έρχεται να ευθυγραμμιστεί με επιδημιολογικές μελέτες που σχετίζουν το παιδικό βάρος με αυτό των γονιών τους.

Πηγές:
‘The Journal of Physiology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού