Την ώρα που η προσοχή μας είναι στραμμένη στον κοροναϊό, η εποχική γρίπη δείχνει τα δόντια της στον ελληνικό πληθυσμό.
Την τελευταία εβδομάδα, έχασαν τη ζωή τους 17 ασθενείς, εξαιτίας επιπλοκών της λοίμωξης με τους ιούς Α (Η3Ν2) και Α (Η1Ν1)pdm.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 38, ενώ 136 άτομα έχουν νοσηλευτεί ή νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Ενδεικτικό της έντονης δραστηριότητας των ιών είναι πως, μόνο την περασμένη Κυριακή, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη!
Σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 12,5% των επισκέψεων σε γιατρούς αφορά ασθενείς με συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής", έναντι 10% την προηγούμενη εβδομάδα (γραφημα πιο κάτω). Στις ηλικίες έως 14 ετών, το ποσοστό φτάνει στο 15%.
Με βάση τα παραπάνω, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ επισημαίνουν πως βρισκόμαστε σε περίοδο πολύ υψηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα.
Η γρίπη εκδηλώνεται με ξαφνικό πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα) και έντονους μυϊκούς πόνους.
Κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τους ιούς είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει το εμβόλιο, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης.
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό, προκειμένου ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα.
Έγκαιρα
Αν και ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα, εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα.
Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς. Γενικά, σε κάθε περίοδο γρίπης κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν μικρές διαφορές από αυτά της προηγούμενης περιόδου. Για το λόγο αυτό η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο.
Ακόμη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εμβολίου είναι η ίδια με αυτή της προηγούμενης περιόδου, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται γιατί η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου, επομένως δεν υπάρχει προστασία εναντίον της γρίπης την επόμενη περίοδο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ
12 αποφάσεις για τη νέα χρονιά που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας σας
Εορταστικό hangover: Πώς θα συνέλθετε