Ανακοινώθηκε το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου που είναι νοσοκομείο αναφοράς για κοροναϊό.

Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα του ιού και στην Αίγυπτο δύο.

Όπως έγινε γνωστό, ο 66χρονος άνδρας είχε ταξιδέψει με γκρουπ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διενεργείται "εκτεταμένη ιχνηλάτηση".

Ανησυχία υπάρχει και μεταξύ των εργαζομένων στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, καθώς δεν έγινε εξ αρχής χειρισμός του ως "ύποπτου περιστατικού".

Αξίζει να σημειωθεί πως είχε προηγουμένως επισκεφθεί και το νοσοκομείο Αμαλιάδας...

Μονόκλινο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 66χρονος άνδρας εισήχθη στο νοσοκομείο αναφοράς την Καθαρά Δευτέρα, με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Ανέφερε στους γιατρούς ότι έχει επισκεφθεί τις δύο παραπάνω χώρες και για τον λόγο αυτό οδηγήθηκε αρχικά σε μονόκλινο δωμάτιο της Παθολογικής Κλινικής.

Θεωρήθηκε χαμηλή η πιθανότητα να έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό, καθώς Ισραήλ και Αίγυπτος δεν ανήκουν στους προορισμούς υψηλού κινδύνου.

Ο άνθρωπος οδηγήθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Η επιβεβαίωση της θετικότητας του δείγματος, έχει προκαλέσει ανησυχία στο προσωπικό και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του θα μπουν σε 14ήμερη καραντίνα στο σπίτι τους.

Η ιχνηλάτηση που διενεργείται ενδέχεται να αποκαλύψει επιπλέον κρούσματα, καθώς αρκετοί από τους συνεπιβάτες του έχουν ήδη συμπτώματα κρυολογήματος.

Ανακοίνωση

Για την κατάσταση του ασθενούς εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

"Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό  (ταξιδιώτης από  Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.  

Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα
Ηνωμένο Βασίλειο: 7 στους 10 γιατρούς υποφέρουν από ''κόπωση ενσυναίσθησης''