Σε αυτή την ανακοίνωση, προχώρησε προχθές η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, μετά από αναφορές  και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρίας Ωτορινολαρυγγολογίας  η απουσία όσφρησης  παρατηρήθηκε σε ασυμπτωματικούς ασθενείς στη Νότια Κορέα, στην Κίνα, στην Ιταλία,  στη Βρετανία και στη Γαλλία, όπου οι αναφορές για την ανοσμία αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά  υπόψη μας» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», σχολιάζοντας την ανακοίνωση.

Η ανοσμία, όπως εξηγεί ο κ Αρτόπουλος, κατά τη διάρκεια μιας απλής ίωσης είναι συνηθισμένη και αναμενόμενη λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική σχισμή όπου βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. Βεβαίως υπάρχουν και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη νευρογενούς αιτιολογίας.

« Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί καθώς είναι υποκειμενική αίσθηση. Ωστόσο η  ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρίας Ωτορινολαρυγγολογίας  μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη γνώση του ιού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να πάρουν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε αλά άτομα » προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν κάποιος διαπιστώσει οποιαδήποτε διαταραχή της όσφρησης, χωρίς την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει:

•             Να επικοινωνήσει άμεσα με τον ιατρό του,

•             Να αυτοπεριοριστεί για 7 ημέρες, αν και ο ΕΟΔΥ επίσημα δεν έχει δώσει κάποια οδηγία (έως να επισημοποιηθεί),

•             Να μη πάρει κορτιζόνη από του στόματος (εκτός αν βγει αρνητικό το τεστ COVID-19) ,

•             Να μη χρησιμοποιεί ρινικά σπρέι λόγω κινδύνου διασποράς στον αεραγωγό, αλλά να προτιμά αποσυμφορητικές σταγόνες ή γέλη (gel)

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιανουάριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ι. Κιουμής: Γιατί ο hMPV δεν μπορεί να απειλήσει με πανδημία
Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών