Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανακοινώθηκαν στο φετινό Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR).
Η χορήγηση του πρώτου ανθρωποποιημένου μονοκλωνικού αντισώματος (τοσιλιζουμάμπη) πέτυχε ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου σε τριπλάσιο αριθμό ασθενών συγκριτικά με την κλασική θεραπεία.
Τα αποτελέσματα είναι θετικά, ακόμη και για ασθενείς οι οποίοι θεωρούνται δύσκολα αντιμετωπίσιμοι, δηλ. είχαν λάβει μια άλλη κατηγορία βιολογικών παραγόντων, τους αντι-TNFs. Η νέα θεραπεία αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμη στους ασθενείς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Τα αισιόδοξα αυτά νέα προκύπτουν από τα ευρήματα δύο μεγάλων κλινικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 1.172 ασθενείς από δεκάδες κέντρα όλου του κόσμου.
Στην πρώτη μελέτη (AMBITION), συμμετείχαν 673 ασθενείς από 252 ερευνητικά κέντρα 18 χωρών. Στους μισούς ασθενείς χορηγήθηκε η νέα θεραπεία και στους υπόλοιπους η κλασική θεραπεία κατά της πάθησης. Από την αξιολόγηση της κλινικής τους εικόνας, προέκυψε ότι οι ασθενείς που πέτυχαν ύφεση ήταν σχεδόν τριπλάσιοι με τη μονοθεραπεία με τοσιλιζουμάμπη συγκριτικά με την ομάδα που έλαβε την κλασική θεραπεία (34% έναντι 12%).
Οι επιστήμονες σχολίασαν ότι καμία προηγούμενη βιολογική θεραπεία δεν έχει δείξει ανωτερότητα έναντι της κλασικής θεραπείας μέσα σε 24 εβδομάδες. Η έκβαση αυτή είναι σημαντική, καθώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια νόσος, η οποία προκαλεί αναπηρία.
Τα τρέχοντα φάρμακα, δε δίνουν πολλές ελπίδες για ύφεση της νόσου και εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές.
‘ Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν για πρώτη φορά ότι η θεραπεία με έναν βιολογικό παράγοντα είναι ανώτερη από την μεθοτρεξάτη στους έξι μήνες θεραπείας’, σχολίασε ο κύριος ερευνητής, Αυστραλός καθηγητής Graeme Jones.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα συναρπαστικά αυτά δεδομένα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της νέας αγωγής στην αντιμετώπιση της νόσου.
Δύσκολα περιστατικά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα αποτελέσματα μίας ακόμη μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο ίδιο Συνέδριο. Πρόκειται για τη μελέτη RADIATE, στην οποία συμμετείχαν 499 ασθενείς από 128 κέντρα 13 χωρών. Οι ασθενείς αυτοί ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν και είχαν εμφανίσει ανεπαρκή ανταπόκριση σε μια συχνά χρησιμοποιούμενη κατηγορία φαρμάκων, γνωστή ως αντι-TNFs (θεραπεία κατά του παράγοντα νέκρωσης όγκου).
Το 30% των ασθενών που αντιμετωπίσθηκαν με συνδυασμό της νέας βιολογικής θεραπείας και της κλασικής αγωγής (μεθοτρεξάτη), εμφάνισαν ύφεση της νόσου, έναντι μόλις του 1,6% των ασθενών που αντιμετωπίσθηκαν μόνο με κλασική αγωγή.
Εμφάνισαν, επίσης, με πενταπλάσια συχνότητα (σε σύγκριση με την κλασική αγωγή) μείωση των σημείων και των συμπτωμάτων τους μετά από 24 εβδομάδες θεραπείας.
Ο κύριος ερευνητής, Βρετανός καθηγητής κ. Paul Emery, σχολίασε ότι ‘ τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα για τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη από ποικιλία θεραπευτικών επιλογών, ιδιαίτερα οι ασθενείς που δεν έχουν επιτύχει επαρκή ανακούφιση από τον πόνο και τα συμπτώματα’.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος. Προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις και άλλα όργανα. Πρόκειται για το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα, το οποίο προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35 έως 55 ετών.
Μπορεί, ωστόσο, να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού