Ένα μυστήριο προσπαθεί να λύσει η Νότια Κορέα: γιατί 163 ασθενείς που ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό βγήκαν εκ νέου θετικοί σε τεστ, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της ειδικής υπηρεσίας για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών (KCDC).
Το ίδιο φαινόμενο καταγράφηκε και στην Κίνα, μεταδίδει το CNN, καθώς και εκεί κάποιοι ασθενείς βρήκαν εκ νέου θετικοί αφότου φαινομενικά ανέρρωσαν, αλλά στη χώρα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.
Ετσι δημιουργείται το ερώτημα: μπορείς να κολλήσεις ξανά τον κορωνοϊό;
Το ποσοστό όσων πέρασαν τον κορωνοϊό και βρέθηκαν ξανά θετικοί φτάνει το 2,1% στη Νότια Κορέα (έχει συνολικά 7.829 κρούσματα), δεν είναι όμως ξεκάθαρο πόσοι από όσους ανέρρωσαν ελέγχθηκαν εκ νέου.
Το θέμα προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Το στέλεχος της KCDC Kwon Joon-wook είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη ότι όσοι βρέθηκαν ξανά θετικοί είναι μεταδοτικοί, αν και το 44% εμφάνισε ήπια συμπτώματα. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που η επιστήμη δεν γνωρίζει.
Προς ώρας η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι το τεστ σε όσους έχουν περάσει τον κορωνοϊό ανιχνεύει υπολείμματά του. Το τεστ RT-PCR αναζητά στοιχεία του γενετικού υλικού του ιού (RNA), σε ένα δείγμα ασθενή. Είναι πιθανό να εντοπίζει τμήματα του RNA, ακόμα και αφότου ο ασθενείς έχει περάσει την Covid-19 επειδή αυτά τα τεστ είναι πολύ «ευαίσθητα».
Εξήγηση
"Είναι μια πιθανή και πολύ ισχυρή εξήγηση", είπε. Ανάλογη εξήγηση δίνει και ο κινέζος ειδικός Zhong Nanshan. "Δεν ανησυχώ πολύ γι’ αυτό το θέμα", σημείωσε.
Υπάρχουν, όμως, και άλλες πιθανές εξηγήσεις. Μια θεωρία είναι ότι ίσως έγινε λάθος στο τεστ, μια άλλη ότι μπορεί ο κορωνοϊός να επανενεργοποιήθηκε. Ο Kwon εκτιμά ότι είναι απίθανο τα τεστ να έχουν κάνει λάθος. Ωστόσο, οι επιστήμονες παρακολουθούν ασθενείς που βρέθηκαν εκ νέου θετικοί για να βεβαιωθούν επ’ αυτού. «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», δήλωσε.
Σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς που εμφανίζονται εκ νέου θετικοί δημιουργούν ανησυχία για το θέμα των αντισωμάτων και πως αυτά λειτουργούν απέναντι στην Covid-19.
ΠΗΓΗ: Euro2day
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές