Η αϋπνία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον  κίνδυνο ηλικιωμένοι να μην μπορούν να δραπετεύσουν από την κατάθλιψη, σύμφωνα με ερευνητές.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 600 ανθρώπων, 60 ετών και άνω, που προσήλθαν στην πρωτοβάθμια υγεία σε 3 αμερικανικές πόλεις. Όλοι είχαν κάποιου βαθμού κατάθλιψη.

Σε σύγκριση με ασθενείς των οποίων ο ύπνος βελτιώθηκε, όσοι είχαν επιδείνωση των προβλημάτων ύπνου είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μείζονα κατάθλιψη στο τέλος της 12μηνης έρευνας.

Ασθενείς των οποίων ο ύπνος επιδεινώθηκε είχαν 12 φορές αυξημένες πιθανότητες ηπιότερης κατάθλιψης και 10% περισσότερες για αυτοκτονικές σκέψεις, σύμφωνα με το Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Σε σύγκριση με ασθενείς των οποίων ο ύπνος βελτιώθηκε, όσοι είχαν εμμένουσα αλλά όχι επιδεινούμενη αϋπνία ήταν πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη διαρκείας. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν ήταν τόσο υψηλός όσο των ανθρώπων των οποίων ο ύπνος παρουσίασε επιδείνωση.

Ο Adam Spira, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι σε ηλικιωμένους με κατάθλιψη, συμπτώματα αϋπνίας προσφέρουν σημαντικό στοιχείο στον κίνδυνο εμμένουσας κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού.

Ο Spira δήλωσε ότι τα ευρήματα επίσης υποδεικνύουν, ότι η αγωγή των προβλημάτων ύπνου θα πρέπει να ερευνάται ως τρόπος βελτίωσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ηλικιωμένους, καθώς και φτωχή ψυχική και σωματική υγεία σχετιζόμενη με τα προβλήματα ύπνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Sleep.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών