Καθησυχαστικοί εμφανίζονται εκ νέου οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη σχέση των φαρμάκων κατά της υπέρτασης και της λοίμωξης από κορωνοϊό.
Σειρά μελετών έχουν δείξει πως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αΜΕΑ) και οι αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ΑΥΑ) δεν επιδρούν στον κίνδυνο μόλυνσης από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλεί ο ιός. Δεν έχουν, δε, επίπτωση στην έκβαση των ασθενών με CoViD-19.
Με χθεσινή ανακοίνωση, οι ειδικοί του ΕΜΑ επαναλαμβάνουν την προηγούμενη συμβουλή τους, σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις παραπάνω κατηγορίες φαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών τους.
Όσοι έχουν απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τη θεραπεία τους, θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό.
Οι παραπάνω κατηγορίες φαρμάκων χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα ή νεφρική νόσο.
Τον περασμένο Απρίλιο, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους σε ασθενείς με COVID-19.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης παρακολούθησης της ασφάλειας των φαρμάκων, υπήρξαν 20 πρόσφατες δημοσιεύσεις σχετικά με το θέμα, που στο σύνολό τους δεν επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες.
Σύμφωνα με τα στελέχη του Οργανισμού, ο ΕΜΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα νέα δεδομένα σχετικά με τη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζονται με άλλους ρυθμιστικούς φορείς και σχετικούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για την παροχή αξιόπιστων συμβουλών σχετικά με την ασφαλή χρήση των φαρμάκων.
Δράση
Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης έχουν ενεργά συστατικά των οποίων τα ονόματα καταλήγουν γενικά σε "pril".
Εμποδίζουν ένα ένζυμο στο σώμα να παράγει αγγειοτενσίνη II, μια ορμόνη που περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η στένωση μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και να αναγκάσει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα. Η αγγειοτασίνη II απελευθερώνει επίσης άλλες ορμόνες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.
Οι αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (σαρτάνες) χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση και εκείνων με ορισμένες καρδιακές ή νεφρικές παθήσεις και επιπλοκές όπως η διαβητική νεφροπάθεια.
Λειτουργούν επίσης εμποδίζοντας τη δράση της αγγειοτενσίνης II, αποτρέποντας τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, ώστε να μην αυξηθεί η αρτηριακή πίεση.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες