Πριν την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες έχουν πλεονέκτημα όσον αφορά την αρτηριακή πίεση.

Η αρτηριακή πίεση της γυναίκας αρχίζει χαμηλότερη σε σχέση με του άντρα αλλά το πλεονέκτημα δεν διαρκεί. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση των γυναικών και τα βήματα αποφυγής της υπέρτασης είναι τα παρακάτω.

Η συστολική πίεση των γυναικών, με την εμμηνόπαυση αυξάνει κατά 5 mm Hg περίπου. Έρευνα που έγινε μεταξύ 2001 και 2003 σε ανθρώπους άνω των 60 έδειξε ότι οι γυναίκες είχαν υψηλότερη συστολική πίεση σε σχέση με τους άντρες, σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.



Όταν η πίεση αυξάνεται πάνω από το φυσιολογικό, είναι αναγκαίο να δουλέψετε με τον γιατρό σας το πλάνο που θα ελέγξει την κατάστασή σας. Μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα ή και τα ακόλουθα βασικά βήματα. Ακόμα και ένα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην αρτηριακή πίεση.

  • Να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, γιατί κάνει την καρδιά πιο δυνατή. Με μεγαλύτερη δύναμη, η καρδιά μπορεί να αντλεί περισσότερο αίμα με λιγότερη προσπάθεια. Το να ασκείται για 30 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορεί να μειωθεί η πίεση κατά 4 έως 9 mm Hg.
  • Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή. Μια υγιεινή διατροφή αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά ή χωρίς καθόλου λιπαρά. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κατεργασμένων τροφών και γλυκών.
  • Περιορίστε το αλάτι. Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση στους περισσότερους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση και σε περίπου 25% των ανθρώπων με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
  • Περιορίστε τη λήψη αλκοόλ. Σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής. Ωστόσο η προστατευτική επίδραση χάνεται όταν η γυναίκα πίνει τακτικά, περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα. Πάνω από αυτή την ποσότητα το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση αρκετές μονάδες και να παρεμβληθεί με τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
  • Να πετύχετε υγιές σωματικό βάρος. Το να είστε αδύνατη δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, για όσες είναι υπέρβαρες, η απώλεια 5% έως 10% του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση αρκετές μονάδες. Με λιγότερη μάζα να έχει να θρέψει, η καρδιά δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά και η πίεση στις αρτηρίες μειώνεται.

Πηγές:
Mayo Clinic

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών