Η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα υπέρτασης ακόμα και στα άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αναφέρει νέα έρευνα. Ωστόσο η μείωση του κινδύνου είναι πιο μεγάλη για όσους μένουν σε περιοχές με καθαρό αέρα.
Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 140.000 ενήλικοι στην Ταϊβάν, οι οποίοι δεν είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση όταν άρχισε. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για πέντε χρόνια, καταγράφοντας την έκθεσή τους στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια PM2,5. Τα σωματίδια αυτά είναι ρύποι με διάμετρο 30 φορές μικρότερη απ' ό,τι μια τρίχα από τα ανθρώπινα μαλλιά και με την εισπνοή εισέρχονται βαθιά μέσα στους πνεύμονες.
Η έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έμεναν σε περιοχές με υψηλό επίπεδο ΡΜ2,5 είχαν 38% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν υπέρταση, συγκριτικά με εκείνους με έμεναν σε περιοχή με μέτριο επίπεδο PM2,5. Ωστόσο η φυσική δραστηριότητα μείωνε κατά 6% τον κίνδυνο αυτό. Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προστατεύει περισσότερο από την υπέρταση, λένε οι ερευνητές.
Ανεξάρτητα όμως από το επίπεδο της ρύπανσης, η τακτική άσκηση παρείχε όφελος. Όσοι γυμνάζονταν με μέτρια ένταση είχαν 4% μικρότερη πιθανότητα υπέρτασης, συγκριτικά με όσους έκαναν καθιστική ζωή. Όσοι όμως γυμνάζονταν με υψηλή ένταση είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο.
Την μεγαλύτερη προστασία από την υπέρταση είχαν οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν περισσότερο και παράλληλα έμεναν στις περιοχές με χαμηλά επίπεδα ρύπων PM2,5.
Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά γιατί το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές με φτωχή ποιότητα αέρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
"Η παρατεταμένη φυσική δραστηριότητα σε υπαίθριους χώρους αυξάνει την πρόσληψη ατμοσφαιρικών ρύπων, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις επιδράσεις της ρύπανσης στην υγεία", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Xiang Qian Lao, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Κινέζικο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. "Τα ευρήματά μας όμως δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα ασκεί και κάποια προστατευτική επίδραση, ακόμα και σε ανθρώπους με έκθεση σε υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης"
Πηγές:
Circulation
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές