Περισσότερες από 160 ομάδες εργάζονται σήμερα πάνω σε εμβόλια COVID-19 και 24 υποψήφιοι έχουν ήδη φτάσει σε δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μερικοί προετοιμάζονται για τη φάση 3, ενώ στελέχη ανέφεραν ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι έτοιμα αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους.

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο παραμένει. Σε τι τιμή θα πουλήσουν το πολυπόθητο εμβόλιο;

Χωρίς κέρδος

"Η J&J έχει δεσμευτεί να φέρει στο κοινό ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση για την πανδημία έκτακτης ανάγκης", δήλωσε εκπρόσωπος της στο Fierce Pharma. Η Μακάγια Ντογκουίχ, επικεφαλής κλινικής ανάπτυξης και ιατρικών υποθέσεων στην Janssen Vaccines, δήλωσε ότι η εταιρεία "δεσμεύεται σε μία τιμή παγκοσμίως, ανεξάρτητα από τη χώρα ή το επίπεδο εισοδήματος". Η μη κερδοσκοπική τιμή της J&J θα ισχύει για την περίοδο πανδημίας έκτακτης ανάγκης, εξήγησε η ίδια.

Ομοίως, η AstraZeneca σχεδιάζει να διαθέσει το εμβόλιο "χωρίς κέρδος" κατά τη διάρκεια της πανδημίας "για να υποστηρίξει την ευρεία και δίκαιη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η εταιρεία έχει συνάψει αρκετές συμφωνίες με κυβερνήσεις και άλλες ομάδες για την παροχή περίπου 2 δισ. δόσεων σε όλο τον κόσμο και αυτά θα πωληθούν χωρίς κέρδος, δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της AstraZeneca της BioPharmaceuticals R&D Mene Pangalos. 

Κάποια επιστροφή

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στη Time , ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, δήλωσε ότι η εταιρεία "θα έχει οριακό κέρδος σε αυτό το στάδιο". Τόνισε ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει κυβερνητική χρηματοδότηση, σε αντίθεση με άλλους παίκτες. Η εταιρεία και ο συνεργάτης της BioNTech τη Δευτέρα συνήψαν συμφωνία με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για 30 εκατομμύρια δόσεις.

Οι εταιρείες βρίσκονται επίσης σε "προχωρημένες συζητήσεις με πολλούς άλλους κυβερνητικούς φορείς και ελπίζουν να ανακοινώσουν σύντομα πρόσθετες συμφωνίες εφοδιασμού", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin. Εκπρόσωπος της Pfizer είπε περαιτέρω στη Fierce Pharma ότι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στη "ευρεία πρόσβαση" με τη λήψη αποφάσεων.

Πολύ νωρίς στη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων έχει και η Moderna, προτού συμμετάσχουν πολλές άλλες εταιρείες  τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος Stéphane Bancel στο Business Insider .

Μια ομάδα αναλυτών πιστεύει ότι το εμβόλιο COVID-19 της Moderna θα μπορούσε να αποφέρει 5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια αν η τιμή του κινηθεί σε παρόμοιο επίπεδο με αυτές των αντιγριπικών εμβολίων που κυμαίνονται από 0 δολ. έως 50 δολ. ή περισσότερο ανά δόση, σύμφωνα με το GoodRx. 

Οι συζητήσεις συνεχίζονται

Η Novavax, η οποία δεν έχει αναπτύξει ένα προϊόν μέσω εμπορικής έγκρισης, "βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας προσεκτικής στρατηγικής τιμολόγησης", δήλωσε εκπρόσωπος της. Η τιμολόγηση της Novavax θα στοχεύει στη διασφάλιση "δίκαιης πρόσβασης σε ολόκληρο τον κόσμο".

Η Sanofi, η οποία έχει ξεχωριστές συνεργασίες εμβολίων COVID-19 με τη GlaxoSmithKline και τη Translate Bio, "έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με κυβερνήσεις και συνεργάτες για να διασφαλίσει ότι όταν εγκριθούν τα νέα εμβόλια, θα διατεθούν και θα είναι προσιτά", δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Merck, Ken Frazier, σε συνέντευξή του με τον Tsedal Neeley, Καθηγητή Διοίκησης Επιχειρήσεων Naylor Fitzhugh στο Harvard Business School, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί για "ευρεία, δίκαιη, προσιτή πρόσβαση από όλους".

Πηγές:
https://www.fiercepharma.com/pharma/where-do-covid-19-vaccine-players-stand-pricing-no-profit-slight-profit-or-discussions

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών