Ενήλικες με έλλειψη βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους έχουν υψηλά επίπεδα —ακόμα μια ένδειξη του ζωτικού ρόλου της στην πρόληψη ασθενειών, από την καρδιοπάθεια έως τον καρκίνο- σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Η έρευνα ακολουθεί πρόσφατες μελέτες που έδειξαν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προστατεύσει από νόσους όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος του παχέως εντέρου και του μαστού, ο διαβήτης και η φυματίωση.

Όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D είχαν κατά 26% αυξημένο κίνδυνο θανάτου τα 8 χρόνια που ακολούθησαν σε σχέση με αυτούς που είχαν τα υψηλότερα, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’.

Ο Dr. Erin Michos του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και οι συνεργάτες του μελέτησαν 13,331 ενήλικες για 8,7 χρόνια.

Από τους 1.806 ανθρώπους που πέθαναν, 777 πέθαναν από καρδιοπάθεια. Η έλλειψη της βιταμίνης επίσης σχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, διαβήτη και άλλες νόσους.

Πιστεύουμε πως έχουμε επιπλέον ενδείξεις ώστε να θεωρούμε ότι πρέπει να προσθέσουμε την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης ως ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο, βάζοντάς τη δίπλα σε πιο γνωστούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, σημειώνει ο Michos.

Οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη D βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στον περιορισμό της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το γεγονός της αύξηση στον αριθμό των θανάτων, αλλά χωρίς να βρεθεί η συγκεκριμένη αιτία, μπορεί να οφείλεται ενδεχομένως στο ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο και στον καρκίνο και στην καρδιοπάθεια και ενδεχομένως και αλλού, όπως ο διαβήτης, δήλωσε ο Melamed.

Ο οργανισμός παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο και βρίσκεται επίσης στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι παίρνουν πολύ λίγη, ειδικά τον χειμώνα. Η βιταμίνη D, σε πολλές χώρες προστίθεται στο γάλα και άλλες τροφές.

Ωστόσο, πολύ υψηλά επίπεδα φάνηκαν βλαπτικά, σύμφωνα με τον Melamed, αν και όχι τόσο βλαπτικά όσο η έλλειψη.

Δεν είναι σαφές πώς δρα η βιταμίνη σε μοριακό επίπεδο αλλά μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών, βοηθώντας την απορρόφηση ασβεστίου. Υποδοχείς της βιταμίνης έχουν βρεθεί στα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού