Οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia Irving έχουν απομονώσει αντισώματα από αρκετούς ασθενείς με COVID-19 τα οποία, μέχρι σήμερα, είναι από τα πιο ισχυρά στην εξουδετέρωση του ιού SARS-CoV-2.Αυτά τα αντισώματα θα μπορούσαν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες από φαρμακευτικές εταιρείες για τη θεραπεία ασθενών, ιδιαίτερα νωρίς κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και για την πρόληψη της λοίμωξης, στους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα καθαρισμένα, έντονα εξουδετερωτικά αντισώματά τους παρέχουν σημαντική προστασία από τη μόλυνση από SARS-CoV-2 σε χάμστερ και σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες σε άλλα ζώα και ανθρώπους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν σήμερα στο περιοδικό Nature.

Αν και ορισμένα φάρμακα και εμβόλια που αναπτύσσονται για το COVID-19 βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, ενδέχεται να μην είναι έτοιμα για αρκετούς μήνες. Εν τω μεταξύ, τα αντισώματα εξουδετέρωσης SARS-CoV-2 που παράγονται από ασθενείς με COVID-19 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία άλλων ασθενών ή ακόμη και για την πρόληψη μόλυνσης σε άτομα που εκτέθηκαν στον ιό. Η ανάπτυξη και έγκριση αντισωμάτων για χρήση ως θεραπεία συνήθως απαιτεί λιγότερο χρόνο από τα συμβατικά φάρμακα. 

Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με τη χρήση αναρρωτικού ορού από ασθενείς με COVID-19, αλλά πιθανώς πιο αποτελεσματική. Ο ανθεκτικός ορός περιέχει μια ποικιλία αντισωμάτων, αλλά επειδή κάθε ασθενής έχει διαφορετική ανοσοαπόκριση, το πλούσιο σε αντίσωμα πλάσμα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ασθενούς μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από το πλάσμα που δίνεται σε άλλο, με ποικίλες συγκεντρώσεις και δυνάμεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Oπως λέει ο David Ho, MD, επιστημονικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του Aaron Diamond AIDS αν και πολλοί ασθενείς που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 παράγουν σημαντικές ποσότητες αντισωμάτων, η ποιότητα αυτών των αντισωμάτων ποικίλλει. Στους ασθενείς που μελέτησαν, εκείνοι με σοβαρή νόσο που απαιτούσαν μηχανικό αερισμό παρήγαγαν τα πιο ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα πειράματα για να δοκιμάσουν τη στρατηγική σε άλλα ζώα, και τελικά σε ανθρώπους. Εάν τα αποτελέσματα των ζώων ισχύουν για τον άνθρωπο, τα καθαρά, εξουδετερωτικά αντισώματα θα μπορούσαν να δοθούν σε ασθενείς με COVID-19 για να τους βοηθήσουν να καθαρίσουν τον ιό. 

Πηγές:
https://www.worldpharmanews.com/research/5330-neutralizing-antibodies-isolated-from-covid-19-patients-may-suppress-virus

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών